Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens ja vände Naturvårdsverket

Regeringen säger ja till en bekämpning av stickmyggen. Mängden utgör en direkt fara för människors hälsa, konstaterar miljöminister Andreas Carlgren.
– Vi kommer att direkt dra tillbaka vårt överklagande och medge bekämpning, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Södermark.

Regeringen ger nu klartecken för en fullskalig myggbekämpning inom nedre Dalälvens område, även de skyddade områden som utgör kläckningsplatser för myggen. Men beslutet berör bara den här säsongen.

Miljöminister Andreas Carlgren poängterar att det är en akut allmän angelägenhet att stoppa ytterligare kläckning av nya översvämningsmyggor.

Regeringens tydliga besked har fått Naturvårdsverket att vända. Verket kommer omedelbart att dra tillbaka sitt överklagande om dispens till besprutning. Generaldirektör Björn Södermark säger att verket lyder sin uppdragsgivare, men konstaterar att beslutet om en bekämpning bara gäller i år.

– Vi kan inte ge ett permanent tillstånd för framtiden då det strider mot EU-lagstiftningen, säger han.

Där finns lagar som reglerar vad som får göras inom skyddade områden som nationalparken, men kommer det att krävas en mer permanent lösning blir det en fråga för regeringen att behandla. Hur den framtida frågan ska lösas kommer även att diskuteras under hösten när utvärderingen är klar.