Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens ja vände naturvårdsverket

Regeringen säger ja till en bekämpning av stickmyggen. Mängden utgör en direkt fara för människors hälsa, konstaterar miljöminister Andreas Carlgren.

– Vi kommer att direkt dra tillbaka vår överklagan och medge bekämpning, säger naturvårdsverkets generaldirektör Björn Södermark.

Annons


Regeringen ger nu klartecken för en fullskalig myggbekämpning inom nedre Dalälvens område, även de skyddade områden som utgör kläckningsplatser för myggen. Men beslutet berör bara den här säsongen. Miljöminister Andreas Carlgren är väldigt tydlig i sitt beslut där han konstaterar att den stora mängden mygg utgör en direkt fara för de närboendes hälsa. Han poängterar att det är en akut allmän angelägenhet att stoppa ytterligare kläckning av nya översvämningsmyggor.
Regeringens tydliga besked har fått naturvårdsverket att vända. Verket kommer omedelbart att dra tillbaka sin överklagan om dispens till besprutning.
Generaldirektör Björn Södermark säger att verket lyder sin uppdragsgivare, men konstaterar att beslutet om en bekämpning bara gäller i år.
– Vi kan inte ge ett permanent tillstånd för framtiden då det strider mot EU-lagstiftningen, säger han.
Här finns lagar som reglerar vad som får göras inom skyddade områden som nationalparken, men kommer det att krävas en mer permanent lösning blir det en fråga för regeringen att behandla. Hur den framtida frågan ska lösas kommer även att diskuteras under hösten när utvärderingen är klar.
Björn Södermark konstaterar att verket ser ett mycket kompakt motstånd från befolkningen i området. Verket har genom sitt agerande tappat all sin goodwill, något som måste tas på allvar.
– Vi är ute after att de fina naturvärden som finns inte riskeras, men vill inte hamna i konflikt med befolkningen, säger han.
Han påpekar att samtidigt är varje bildade av en nationalpark ett ingrepp i människors frihetsgrad. Men inget skyddsvärt område vinner på om befolkningen är kompakt emot, något han upplever är på väg att hända med Nedre dalälvens nationalpark.