Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringsförslag slår orättvist

SANDVIKEN
Ett regeringsförslag kan öka Sandvikens LSS-kostnader med tio miljoner kronor per år.
Hofors kommun skulle däremot gynnas om förslaget blir verklighet.

Annons
Förenklat kan man säga att kommuner som har en kostnad som överstiger genomsnittskostnaden i landet kommer att få ett bidrag från staten medan de kommuner som har en lägre standardkostnad än genomsnittet kommer att få betala en avgift. Sandviken har en låg kostnad per handikappad vilket gör att kommunen kommer att få betala. Något socialchefen Yvonne Bäckius tycker är orättvist.

Ekonomiskt medvetna
- Hade vi inte varit så ekonomiskt medvetna hade vi kanske fått bidrag i stället.
Sandvikens kommun har en ansträngd ekonomi och en av de utgifter som ständigt ökar är just verksamhet som regleras av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Nästa år måste kommunen dessutom spara 30 miljoner och även socialkontoret måste spara stora pengar.
- De tio miljonerna kan vi inte betala inom socialförvaltningens budget. I så fall måste vi ta bort all verksamhet som inte är lagstadgad och det är inte ens säkert att det räcker, säger Yvonne Bäckius.
Regeringen föreslår att kostnadsutjämningssystemet för LSS ska införas från och med den första mars nästa år och det ska införas successivt till och med 2008.

Utjämningssystem
Enligt kommun- och bostadsministern Lars-Erik Lövdén finns det ett stort behov av ett nytt utjämningssystem. Detta eftersom kostnaderna för LSS varierar så mycket mellan olika kommuner. De kan variera från 400 till 6 000 kronor per invånare och kommun. I Hofors kommer det nya förslaget i stället att vara gynnsamt, något som gläder kommunalrådet Marie-Louise Dangardt.
- Men exakt hur stort bidraget kommer att bli vet jag inte.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se