Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regifestival avslutades med Picassopjäs

SANDVIKENUnder helgen har en regifestival genomförts i Gävle, Sandviken och Storvik.Festivalen avslutades i Sandvikens konsthall med pjäsen De fyra små flickorna, skriven av konstnären Pablo Picasso.

Annons
Kristina Harrysson, Ingrid Nilsson, Cecilia Paulsson och Hanna Wiborgh är elever på kulturskolan i Sandviken.

Påbyggnadskurs
Deras lärare på skolan, Ulrika Goude, är en av de 14 dramapedagoger som det senaste året har deltagit i en påbyggnadskurs i regi som ges av Högskolan i Gävle.
- Det här är en unik kurs som aldrig getts tidigare, säger Anita Grünbaum, ansvarig för dramapedagoglinjen på Västerbergs folkhögskola och dessutom kursansvarig för högskoleutbildningen.
Intresset har varit stort och enligt Anita Grünbaum satsar man på att fortsätta med ytterligare en kurs.
Påbyggnadskursen, som ges i samarbete med Västerbergs folkhögskola och Folkteatern i Gävleborg, ger högskolepoäng och helgens regifestival fungerade också som examination.
Kursen har också genomförts parallellt med "Sagan om Orestes" och kursdeltagarna har därför kunnat följa arbetet med Folkteaterns uppsättning.
Flera av deltagarna har också varit aktiva som statister och i arbetet bakom scenen.
Under våren har deltagarna emellertid främst arbetat med egen regi.

13 olika pjäser
Det har resulterat i 13 olika pjäser och alla har delvis eller helt spelats under helgen.
- Det har varit många olika pjäser av olika karaktär, allt från klassiska pjäser som Antigone till mer moderna pjäser som De fyra små flickorna, berättar Anita Grünbaum.
Skådespelarna har kommit från flera olika håll, som folkhögskolor, estetiska program på gymnasiet, kulturskolan och amatörteaterföreningar som Pegasus från Gävle.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se