Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regim som hatar frihet

Annons

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet har gått samman i ett gemensamt upprop för Dawit Isaak, journalisten med svenskt såväl som eritreanskt medborgarskap som sedan sju och ett halvt år sitter fängslad i Eritrea utan rättegång. Hans brott är att han krävt demokrati.

För diktaturer är demokrati det farligaste som finns. Alla krav måste tystas och det är just det som sker i Eritrea.

Självfallet kan då inte enligt diktaturens sätt att tänka farliga journalister få gå fria.

Under de år Dawit Isaak suttit i fängelse har Sverige försökt sig på det man kallar tyst diplomati. Kraven på Isaaks frisläppande har förts fram via olika kanaler men, det kan vi konstatera, denna tysta diplomati har helt misslyckats. Hur den eritreanska regimen ser på saken redovisades i Göteborgs-Posten häromdagen. ”Ta ert bistånd och stick”, sa Eritreas chargé dàffaires i Sverige, Yonas Manna, till tidningen. Repliken är en bra illustration till det svenska ordstävet ”sådan herre, sådan hund”. Regimen i Eritrea bryr sig bara om mycket hårda tag.

Det är naturligtvis en skandal i sig att Sverige under mer än sju år försvarat en svensk medborgare och journalist med tyst diplomati. I praktiken har Dawit Isaak varit – och är – rätts- och skyddslös. Regimen i Eritrea utövar dock en så hård diktatur att en enda mans fängslande inte rör upp en krusning på ytan. Problemet för Sverige är ju, när alla normala samtal och kontakter vara är stelfrusna, vad man ska göra. Vi har tidigare gett bistånd till landet men det har upphört.

När Eritrea blev självständigt från Etiopien 1993 anslöts landet till FN och till en början var president Isalas Afewerki populär och landet kunde börja räkna in stora bidrag från omvärlden. Efter hand har regimen hårdnat och i dag är det en fullt utvecklad diktatur.

Sverige ger alltså i dag inga bidrag men det är obehagligt nog att pengar tidigare gått dit och kunnat användas för fängelser.

EU fortsätter dock att utbetala bidrag och planerna är 115 miljoner euro under en femårsperiod, således omkring en miljard. EU-parlamentet har dock också protesterat mot att Dawit Isaak hålls fängslad.

Diktaturer förstår bara maktspråk. Den dag EU säger att Dawit Isaak och andra politiska fångar måste släppas och fria val ordnas, annars blir det inga pengar, då kommer gangsterledningen att lystra.

De fyra tidningarnas upprop kan undertecknas av alla och uppropet kommer sedan att överlämnas till Eritreas ambassad i Stockholm. Detta är ett avsevärt tryck på Eritreas regim men hittills finns det ingenting som tyder på att Sverige ensamt kan få Dawit Isaak fri, journalisten som mot alla regler för mänskliga rättigheter och som i sin kamp för demokrati sitter fängslad utan åtal och dom sedan 2001.

GD 27 MARS 2009