Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Gävleborgs vindkraftverk i blåsväder

Region Gävleborgs småländska vindkraftverk är i fortsatt blåsväder.
Torsås kommun kräver tystare kraftverk – men då ger de mindre el.
Dessutom hävdar en expert att de är olagliga.

Det har stormat kring de två vindkraftverken sedan regionen, dåvarande landstinget, 2012 bestämde sig för att investera i dem. Tanken var att det skulle ge regionen billigare energi att ha egna kraftverk, även om de låg i Kalmar län. Upp till 40 procent av regionens elbehov skulle täckas av kraftverken, men så har det inte blivit.

Vindkraftverken har försenats i juridiska processer och grannarna till dem i Torsås har gjort sitt bästa för att få bort dem. Det handlar om att de stör med buller, iskast och skuggning, hur naturen påverkas och om verken verkligen är miljöcertifierade.

Nu har Torsås kommun bestämt att företaget som har kraftverken, Greenextreme, måste få ner ljudvolymen från dem. Det begränsar hur mycket och ofta de kan snurra och producera el. Företaget har nu överklagat beslutet till länsstyrelsen i Kalmar län.

Dessutom sågar certifieringsexperten Claes-Erik Simonsbacka vindkraftverken. Han har sedan tidigare intresserat sig för säkerhetsfrågor kring vindkraft och han har granskat certifieringsdokumenten. Enligt honom är de helt enkelt olagliga. Efter att ha uppmärksammat Torsås kommun om problemet har kommunen kontaktat Arbetsmiljöverket.

– Jag värnar om säkerheten för tredje man och de här kraftverken uppfyller inte EU:s maskindirektiv, säger han.

Regionrådet Karin Jansson (MP) berättar att vindkraftverken nu går för fullt, men att det än så länge inte kommit regionen till gagn. Det är fortfarande Greenextreme som äger dem eftersom de inte fått dem helt i ordning.

– Ägandet har inte gått över till oss än, men det har varit mycket krångel med dem. Det var en miljösatsning för regionen, men än så länge bär sig inte investeringen, säger Karin Jansson.

Regionfullmäktigeledamot Joe Eriksson-Gladh (SVG) har länge varit den största belackaren av regionens projekt. Han menar att det är oansvarigt att använda skattepengar på det viset. Joe Eriksson-Gladh ser hela vindkraftsatsningen som en politisk eftergift av Socialdemokraterna till Miljöpartiet i deras majoritetssamarbete i regionen.

– Det här är ett kraftigt bevis på att en organisation som styrs av folkvalda inte ska ge sig in i något som man inte över huvud taget inte har kompetens till. Man hade lika gärna kunnat ha köpt grön el från marknaden. Jag undrar vad våra sjuka tycker nu när vi ändå har ont om pengar i regionen, säger han.