Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionchefens varning: Det är Gävle som dör – inte Hälsingland som försvinner

Gävle hör till de städer som kraftigast vuxit på bekostnad av de mindre kommunerna i länet. Men snart riskerar Gävle att gå samma öde som resten av länet till mötes och bli "uppäten" av en större stad.
– Det handlar inte om utan när, säger Cecilia Malmström, Mellansvenska Handelskammarens regionchef i Gävleborg.

I andra västländer ser man hur också större städer faller offer för urbaniseringen, utvecklingen att allt fler människor bor i allt större städer. När de själva "ätit upp" mindre kommuner och landsbygd runt omkring slutar de till sist att växa. I Sverige visade nyligen en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att Gävleborg hör till de län där den regionala urbaniseringen har varit kraftigast. På 15 år har andelen av länets befolkning som bor i Gävle vuxit med nära en femtedel.

– I Sverige är vi inte riktigt där ännu, men i länder som Tyskland och Storbritannien kan vi nu se hur städer i Gävles storlek börjar stannar av i utvecklingen och själva blir upptagningsområden för ännu större städer. Samma utveckling har vi sett länge i USA, säger Cecilia Malmström, vid näringslivsorganisationen Mellansvenska Handelskammaren.

Läs mer: Gävle allt mer dominant i länet - Söderhamn utvecklingens stora förlorare

Nyligen skrev hon om sin framtidsprognos i exportmagasinet Global Utsikt. Enligt henne går det inte bara att tolka utvecklingen som att det är Hälsingland eller de mindre kommunerna i Gästrikland som försvinner, snarare handlar det om att Gävle kommer bli en stad som dör.

– Vi måste börja tala om hur det egentligen ligger till, säger Cecilia Malmström.

Gävles framtid är i bästa fall att bli en förort eller perifer stad i den tillväxtstarka Mälardalsregionen, menar hon. Men för att mildra den utvecklingen och se till att även Gävle kan utvecklas, måste både Gävle och Region Gävleborg ta ansvar för att bättre vårda de mindre kommunerna i länet. Stora kommuner som Gävle och Sandviken kan inte vända resten av länet ryggen och bara tänka på sig själva.

Gävle är beroende av det omgivande länet för att staden själv ska kunna fortsätta att växa och bör därför se till att driva på för investeringar av vägar och bredbandsutbyggnad så att det blir attraktivt att bo och starta företag i länets mindre kommuner, hävdar Cecilia Malmström.

– De stora företagen i länet, som Sandvik, är beroende av att det finns små underleverantörer. Om inte de blir till kommer också företag som Sandvik på sikt se sig om, säger hon.

Läs mer: År 2030 är det 11 år sedan Gävleborg upplöstes

Cecilia Malmström tycker också att Sverige i samband med bildandet av storregioner skulle behöva en ny kommunreform. När den senaste stora kommunreformen gjordes på 1970-talet skulle ingen kommun ha färre än 8 000 invånare. I dag är det 48 av landets 290 kommuner som är mindre än så, I Gävleborg är det än så länge bara Ockelbo som har så få invånare.

– Jag tror att vi skulle behöva göra flera kommunsammanslagningar för att få ihop skatteintäkter till de investeringar som behöver göras för att ha en levande landsbygd, säger hon.

Läs mer: Regionens framtid: Hur ska Gävleborg kunna växa?