Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regiondrömmen alltmer avlägsen

Drömmen om en storregion i Svealand ser ut stanna vid just en dröm. Av de tre tilltänkta regionbildarna återstår i dag bara Gävleborg.
– Frågan är stendöd, just nu i alla fall, säger Björn Brink, C, landstingsråd i Gävleborg.

Annons

I fjol ansökte landstingen i Gävleborg, Dalarna och Uppsala hos regeringen om att få bilda en gemensam så kallad regionkommun.

Regionbildningen skulle göra det lättare att samordna specialistsjukvård och skapa tillväxt. Förhoppningen var att denna Svealandsregion skulle kunna bildas 2011.

Men därefter har motgångarna hopat sig för regionivrarna. Uppslutningen kring ansökan har visat sig betydligt mindre än den verkade från början.

Nyligen meddelade landstingsstyrelsen i Uppsala att man inte längre vill ingå i någon region enbart med Gävleborg och Dalarna. Ska Uppsala delta ska regionen bestå av alla sju landsting i Uppsala-Örebro-området.

Dalarna har för sin del sagt att man nu lutar åt att försöka bilda en egen Dalaregion.

Gävleborg står ensamt kvar vid ursprungsplanerna.

– Det pågår ett politiskt spel som blockerar hela frågan, tycker Björn Brink.

Ett problem är, menar han, att så många län som skulle passa att ingå i en region med Gävleborg, till exempel Sörmland, Västmanland och Uppsala, istället sneglar mot Stockholm och hoppas få ingå i en framtida Mälardalsregion. Denna supperregion skulle samla nästan hälften av Sveriges befolkning.

Björn Brink ser en sådan regionbildning som orealistisk och vill att regeringen snarast gör en tydlig markering att den inte kan bli aktuell.

– Skulle vi få ett sådant besked skulle många knutar lösas. Det skulle bli ett slut på drömmandet om Stockholm, säger han.

Men som läget är nu är Svealandsregionen inte aktuell, menar Björn Brink. Han vill dock inte ge upp regiontanken och öppnar istället dörren på glänt norrut. Jämtland och Medelpad vill bilda region och har visat intresse för att bjuda in Gävleborg i det samarbetet. Björn Brink är inte avvisande.

– Får vi en inbjudan åker vi dit och hör vad de har att säga.

Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd, tycker att Gävleborg bör slå allla regiondrömmar ur hågen.

– Vi måste inse att tåget har gått. Det är hög tid att den här frågan avförs från dagordningen, säger han.

Istället för att planera för en formell regionbildning bör landstingen nu koncentrera sig på att diskutera konkret samarbete i sakfrågor, anser Patrik Stenvard.