Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regissör Bergkvist är laddad för fars

Nu är det dags igen, traditionens makt är stor och nu är det uppriggat för ännu en lättsam teaterupplevelse i Oslättfors utomhusidyll intill Kyrkviken. Tio föreställningar med start i morgon eftermiddag.

Precis som förra året med succépjäsen ”Där fick du” har amatördramatörerna tagit sig an ett verk av Krister Claesson, ena halvan av Stefan & Krister. Den satiriska komedin, farsen, lustspelet eller vad ni vill heter ”Två bröder emellan” och den som inte hade annat för sig på midsommaraftonen kunde se originalet från på tv i en inspelning på Vallarnas friluftsteater 2005. Stefan Gerhardsson och Jojje Jönsson hade huvudrollerna.

– Det är ett privilegium och en fröjd att få jobba med genialiske Kristers välskrivna och komiska pjäser, säger Hasse Bergkvist, ärrad regissör och dessförinnan skådespelare sedan 30-talet år tillbaka.

Gamle snickaren och virkesmätaren Bergkvist har dock hyvlat bort några saggiga, lägre stående buskisdialoger och onödiga effektsökerier för att i stället driva upp tempot till de mera invanda farsartade scenerna, ut och in genom dörrarna ni vet. Litet som Ray Cooney- eller Gideon Wahlberg-hållet.

– Det är en gåva att få folk att skratta, säger Hasse. Särskilt i dessa bistrare tider behövs det mycket humor och det hoppas jag publiken kommer att uppskatta.

Med en ensemble på sju skådisar och en teknisk trio bakom kulisserna går teaterräven till verket. Redan i januari började förberedelserna med ”läxläsning” på manuset och i maj började repetitionerna på plats.

– Christina Pettersson är ett väderorakel och hon visste när det var läge, förklarar Hasse Bergkvist. Hon och flera andra är välbekanta profiler sen tidigare, det är viktigt med kontinuitet i det som vi jobbar med.

Som regissör och gammal Bomhusbo har Hasse lärt sig mycket av Ulf Fembro och legendariske teatermannen Erik G Wesslund. Men för själva Oslättfors Dramatörer har namn som Gunnar Nylén och Sievert Schönning betytt mest sedan starten för åtta år sen.

– Jag har räknat ut att jag lagt ner omkring 14 000 timmar på teater, det motsvarar sju heltidsår, berättar Hasse Bergkvist. Så nog kan jag säga att jag skaffat mig erfarenheter, men det är lika roligt varje gång. Att vara regissör är världens ensammaste jobb, som att vara förälder och en dag upptäcka att ungarna är färdiga att stå på egna ben. Att våga ta ut svängarna är grunden till det mesta.

Coach är ett uttryck han värjer sig för och ”osäkrar revolvern”. Han använder i stället den danska benämningen instruktör.

Christina Pettersson är redan nämnd. Andra som är med i rollistan är Peter Wehlin, tillbaka i Åbyggeby efter en period i Malmö, Micke Skoglund, ”Lumpen” Lundberg, Joakim Hägglund och nyklingarna Vicky Bergström och Micke Bergström.

– Vicky är ett fynd som kommit in på slutet efter ett avhopp. Hon har meriter från Norrsundets arbetarteater och det känns kanon att hon hoppat med oss på sommarens äventyr, säger Hasse Bergkvist. Och inför nästa år känns det som att ”Två ägg i högklackat” blir en naturlig fortsättning.

Men först blir det alltså ”Två bröder emellan”, lördag-söndag och därefter på kvällarna tisdag till fredag och sedan nästa helg då det blir två föreställningar både på lördagen och söndagen.

– En tur till Oslättfors kan väl inte vara helt fel i denna årstid, tycker Hasse Bergkvist.