Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Register är ingen lösning

Rätten att göra abort är fri i Sverige, inom vissa tidsgränser. Den rättigheten måste självklart försvaras och bevaras – en abort måste vara kvinnans val.

Samtidigt måste det vara möjligt att debattera varför antalet aborter i Sverige är så högt – cirka 25 aborter per 100 kända graviditeter. I flera jämförbara länder med liknande liberal lagstiftning och inställning till abort är andelen avsevärt lägre: Finland och Island har runt 15 aborter per 100 kända graviditeter, Danmark och Norge omkring 19.

På måndagen lade regeringens utredare Anders Milton fram en rapport om hur man ska minska antalet oönskade graviditeter och aborter.

Flera av förslagen är tänkta att förbättra tillgängligheten på preventivmedel för unga; de mellan 15 och 25 år ska maximalt behöva betala 200 kronor om året för p-piller och få köpa subventionerade dagen efter-piller på apoteken. Dessutom ska skolhälsovården få i uppdrag att dela ut kondomer och dagen efter-piller, undervisningen i sex- och samlevnad ska förbättras och Skolinspektionen ska kvalitetsgranska kurserna.

Idén att Socialstyrelsen ska få upprätta ett nationellt abortregister är däremot mer problematisk. Ett register innebär alltid en inskränkning av den enskildes integritet. Dels finns risken att uppgifter hamnar i orätta händer – även om Milton hävdar att registret ska vara oåtkomligt för alla obehöriga är det omöjligt att veta hur registret kan komma att användas i framtiden. Dels är det möjligt att bara existensen av ett sådant register kan påverka kvinnan i hennes val. Det borde vara skäl nog att låta bli.