Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regn och hagel raserade banvall

GÄVLEDet våldsamma regnandet längs kusten i södra Norrland under natten mot fredagen ställde till med problem för tågtrafiken på Ostkustbanan.

Annons
I Svartvik strax söder om Sundsvall raserades delar av banvallen av forsande regnvatten som trummorna inte hann svälja.
Tågtrafiken stoppades vid åttatiden på morgonen och drabbade tre persontåg. Två av tågen ersattes av bussar mellan Sundsvall och Gnarp. Dessutom drabbades en av Connex förbindelser. Det tåget dirigerades om via Ånge.

Låg hastighet
Under eftermiddagen var en provisorisk lagning av banvallen klar och trafiken kunde släppas på igen. Tågen tvingas dock tills vidare köra med låg hastighet förbi rasplatsen.
Detta innebär en försening på mellan fyra och fem minuter för varje tåg, vilket också märks på avgångstiderna från Gävle central.
- Vi har fortsatt kontroll av banvallen på några sträckor nära Svartvik eftersom det kom stora mängder regn där. Nu regnar det dock inte där länge, meddelar Banverkets pressjour sent på eftermiddagen.

Kraftiga åskväder
Järnvägarna i Gästrikland hade inga problem som följd av regnandet. Kraftiga åskväder däremot ställde till det på Bergslagsbanan i trakterna av Hofors och Granstanda.
Där hade Banverket på fredagen problem med elförsörjningen till signalsystemen som följd av åsknedslag.
Det påverkar inte tågtrafiken eftersom Banverket just denna dag hade ett planerat stopp på linjen för underhållsarbete.
OLLE HILDINGSON