Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnet äter upp halva skörden

Potatisen riskerar att antingen mögla eller bli kvar i marken på grund av allt regn.

– Halverad skörd får man nog räkna med ett sånt här år, säger Anders Svensson, potatisodlare i Trödje.

Gästriklands potatisodlare har det motigt även i år. Precis som förra året har Ola Fredlund på Jordnära produkter i Valbo svårt att komma ut på sina åkrar på grund av allt regn. Han skulle ha börjat ta upp potatis redan, men har inte kunnat.
– Det går inte att köra på fältet, säger han.
Anders Svensson i Trödje odlar höstpotatis, så för honom är inte det största problemet att fälten blir mjuka och oframkomliga. Där är risken för bladmögel ett mycket större hot. Bladmögel trivs som fisken i vattnet när det är fuktigt.
– Blir det en kvalmig tid nu kommer bladmögelsporerna att frodas. Vi hoppas på kallare och torrare luft, då klarar vi oss några dagar till, säger han.
Hans egen regnmätare som han läst av sedan den 20 maj har hittills i sommar registrerat 270 millimeter regn. Det innebär att en halvmeter vatten totalt har samlats på de lägsta platserna på hans åkrar och fält.
– Det är grymt mycket, säger han.
Eftersom han precis som Ola Fredlund odlar ekologiskt har han inte möjlighet att bespruta mot bladmögel. Å andra sidan, konstaterar han, hade det ändå inte gått att köra ut med sprutan på grund av vätan.
Är det risk för potatisbrist till vintern, och vad betyder det här ekonomiskt för er?
– Det vet man inte än. Marknaden går efter hur det har gått totalt i landet. Men vi får hoppas att vi kan hålla fjolårets pris, säger Anders Svensson.