Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnet ger lägre elpris

Elpriset sjunker och den utvecklingen kommer sannolikt att fortsätta även under andra halvåret i år. Mer regn och minskad elförbrukning är huvudorsakerna.

De senaste fem veckorna har det rörliga elpriset sjunkit till följd av regn och låg elförbrukning.

- Sommarens regn har gjort att elbolagen fått överskott på el vilket pressat ner priset. Samtidigt har lågkonjunkturen lett till att industrin förbrukar mindre el, vilket också ger ett lägre elpris, säger Stefan Ollas, elhandelsansvarig på Gävle Energi.

De senaste veckorna har balansen i vattenmagasinen förbättrats, vilket får de kortare terminspriserna på elmarknaden att falla. Spotpriset sjönk med fem procent i juli jämfört med i juni till 36 öre per kilowattimme.

Telge Energi räknar med att elförbrukningen i år blir omkring 30 terawattimmar lägre än förra året. Minskningen motsvarar hälften av Sverige kärnkraftsproduktion och gör att Norden blir mindre beroende av importerad el under den kommande vintern.
Telge Energi spår fortsatt sjunkande elpriser under det andra halvåret och rekommenderar därför rörligt elpris.

– Det har äntligen regnat på rätt ställe. Under första delen av sommaren kom regnet för långt söderut men nu har det skett en kraftig förbättring av den hydrologiska balansen vilket kan göra att vi får ett överskott när vi närmar oss vintern, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi.

GD.se/TT