Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regnet stoppade inte strömmingsälskarna

Det var många som trotsade gråvädret för att prova på lite strömmingsspecialitéer på Strömmingens dag. Och kungen bland strömmingsrensare, Timo Lassila, vann före hustrun Helena, bland amatörerna.

Stekt strömming är kanske vad de flesta tänker på när man talar om strömming, om man nu inte är en surströmmingsälskare förstås. På Strömmingens dag finns emellertid chans att prova på nya varianter med spännande smaker. Förutom strömmingsburgare som har sin givna publik kunde man prova på en frestande strömmingsbruschetta med vitlöksdoftande potatiscremé.

– Man kan göra nästan vad som helst med strömming, säger en av kockarna.

I år var det 18:e året som Strömmingens dag anordnades och många är trogna besökare. En som inte gärna missar dagen är Timo Lassila från Furuvik. Han brukar delta i rensningstävlan och i öppna klassen tog han en säker seger före hustrun Helen. Men så räknar han sig nästan till proffsen, då det är fisk flera gånger i veckan på matbordet. Främst gillar han strömmingen stekt eller halstrad och han visade prov på sin skicklighet.

– Jag håller på att ha några vinster nu, påpekade han.

I den stora tävlingen med kockarna fick han däremot se sig besegrad. Här vann Tommy Thorsander från Beckasinen.