Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordfångst av myggor

ÖSTERFÄRNEBO- Passa på och njuta av det fina vädret.Det är rådet som boende i Österfärnebo med omnejd får av myggexperten Jan Lundström.

I helgen kom den första antydan till mygginvasion och det bekräftades av de myggfångster som gjordes på måndagsnatten.
- Vid ett fångstställe i nationalparken fick vi in ungefär 30 000 myggor, berättar Thomas Persson som räknar och uppskattar antalet mygg. Men närmare samhället så fick vi in 13 000 myggor i fällan vid Norrån och det är mycket.
Det gjordes också mätningar centralt i Österfärnebo och i Tärnsjö. Här blev värdena 2200 respektive 3300 myggor.
- Det handlar om fångsterna i fällor som suttit uppe från måndagskväll till tisdagsmorgonen, fortsätter Thomas Persson.
- Och det vi kan se nu är det dubbelt så mycket mygg som i fjol vid den här tidpunkten, menar Gunnar Ärnström, ortens egen myggexpert. Men då ska vi också komma ihåg att sommaren är tidigare i år än i fjol.
Klart är att de myggor som har fångats är de så kallade översvämningsmyggen. De har kläckts trots att det är snustorrt i markerna.

"Aldrig överraskad"
- Jag blir aldrig överraskad, säger Jan Lundström. Vädret styr mycket, men ändå vet vi först i efterhand hur det ska bli. Men samtidigt blir vi också bättre på att gissa hur det ska bli.
Österfärnebo med omnejd får vara beredd på en mygginvasion i stort sett varje sommar.
- Det hänger på hur ofta det blir översvämningarna, säger Jan. Stiger Daläven kommer myggen snabbt.
Myggäggen kan ligga i flera år innan de kläcks, men forskningsgruppen i Österfärnebo kan ändå konstatera att vissa ägg utvecklas till puppa, larv och slutligen myggor trots brist på vatten.
- Det blir mindre mygg, men de är lika sugna på blod som de större, menar Lundström.
Jan Lundström förklarar att han tog beslutet att inte använda bekämpningsmedlet BTI i maj.
- Då hade vårfloden gått tillbaka och vi hade bara en månad till förberedelser mot behövliga tre. Det fungerar inte.
Så de boende runt Österfärnebo får hålla tummarna att det inte bli någon översvämning i sommar. Det är enda chansen till en normal myggsommar.

JÖRGEN LARSSON