Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga bygglov beviljade i Gävle – redan 700 bygglov beviljade första halvåret

Byggandet fortsätter att bara öka takten i centrala Gävle. Gävle strand etapp tre, Hemköptomten i Sörby och kvarteret Runstenen är i gott sällskap. – Det är en väldigt rolig utveckling, säger Elisabet Jonsson, chef för samhällsbyggnadskontoret*.

Annons

År 2015 var ett rekordår för Gävle, då bygglov för sammanlagt 570 nya bostäder klubbades igenom. Sedan dess har takten ökat ytterligare.

Efter samhällsbygdnadsnämndens möte i slutet av juni kommer bygglov för sammanlagt 700 bostäder ha beviljats. Bara första halvåret 2016.

Vi träffar Elisabet Jonsson i den bullriga miljön på Muréngatan där det fjärde valvet just gjuts på Takterrassen, trygghetsboendet som när det står klart blir Gävles högsta hus med sina 15 våningar. En titel som dock snart ärvs av det planerade grannhuset, Silvertornet, som blir hela 16 våningar högt.

Silvertornet och Takterrassen blir 15 respektive 16 våningar höga och kommer att bilda fond mot järnvägsspårets infart till Gävle.

Takterrassen är en kombination av bostadsrätter och seniorboende.

Annars är det faktiskt hyreslägenheter som dominerar bland de projekt som får bygglov under året. Både på Hemköptomten, på Gavlehov där RSS Nordic troligtvis snart får bygglov och i kvarteret Runstenen på Söder byggs en stor del hyreslägenheter. Dessutom förtätar Gavlegårdarna i både Sätra och Andersberg genom att bygga extra våningar på befintliga hus och genom att bygga om förrådsutrymmen och lokaler i markplan till bostäder.

Byggplats Gävle-kartan hittar du här:

– Sedan är vi snart i mål med en detaljplan för Hemlingby södra, och Lindbacka etapp tre, i anslutning till Skidstavallen och golfbanan. Så det finns många spännande projekt framåt också, säger Elisabet Jonsson.

Hon är glad åt att alliansen och de rödgröna i slutet av maj deklarerade att de har en samsyn kring byggfrågorna i Gävle. Det betyder att byggtakten kan hållas fortsatt hög oavsett om det än en gång skulle bli ett skifte i den politiska ledningen.

– Det känns som ett jätteviktigt beslut. För de frågor vi jobbar med när det handlar om att utveckla stan, det är frågor som tar ganska lång tid. Det kan ta tre-fyra år, lätt, mellan en första idé till ett bygge står klart. Så det känns väldigt bra att man är eniga om det, säger hon.

*Intervjun gjordes innan det blev känt att Elisabet Jonsson lämnar sin tjänst i augusti för att i september tillträda motsvarande uppdrag i Uppsala kommun.

En av de aktuella byggplatserna i Gävle är Almvägen, där PEAB bygger 66 lägenheter på uppdrag av Gavlegårdarna. De väntas vara inflyttningklara våren 2017.

Husbygget på Almvägen, Fridhem

Husbygget på Almvägen, Fridhem

Husbygget på Almvägen, Fridhem