Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga till högskolan

Rekordmånga har kommit in på högskolan till hösten.
Också i Gävle är ansökningarna ovanligt många.

Antagningsbeskeden är nu utskickade och inlagda på nätet. Nästan 286 000 personer har kommit in på kurser och/eller program på högskolor och universitet runt om i landet till hösten, en ökning med 13 procent jämfört med i fjol. Totalt hade drygt 345 000 ansökningar kommit in.

Hur många som kommit in på Högskolan i Gävle gick inte att få veta i går. Antagningshandläggare Lina Claw satt ensam på jobbet och hann inte sammanställa någon statistik.

– Jag är nerringd.

Många hade frågor, om sina besked, kompletterande behörighet och vad utbildningen de kommit in på innebär till exempel.

Som GD tidigare berättat har ansökningarna till program i Gävle ökat med 26 procent och till kurserna med fyra procent. Runt 3 150 personer hade sökt program och 4 670 hade sökt kurser när ansökningstiden gick ut i april. Bland de populäraste programmen är socionom, sjuksköterska och fastighetsmäklare.

Ett ökat antal sökande betyder bättre ekonomi för högskolan, som tidigare räknat med ett underskott i år. Men det räddar inte med säkerhet budgeten.

– På högskolan är det stor obalans mellan institutionerna, säger rektor Maj-Britt Johansson, som också påminner om att ökningen av antalet sökande på sina håll sker från låga nivåer.

Vad det stora intresset för att plugga i Gävle innebär ekonomiskt blir klart först efter den andra antagningen.

Humaniora och samhällsvetenskap har få sökande och ligger illa till ekonomiskt medan institutioner med vård och teknik på schemat har överskott i budgeten.

– Vårdutbildningar skulle kunna ta in hur många studenter som helst, säger Maj-Britt Johansson.

Praktikplatserna sätter gränsen.

När det gäller teknikprogrammen har de i år förlängt utbildningen med ett år på 30 platser, så kallad coop-utbildning, där det extra året innebär praktik.

– Det har varit stort intresse från företag i regionen, säger Maj-Britt Johansson.

På sin hemsida annonserar Högskolan i Gävle om att det finns lediga platser kvar till hösten. Det gäller både korta kurser i allt från akutmedicin till vikingatids- och medeltidsstudier och fleråriga program. Bland program med lediga platser listas bland annat lärarutbildningar, film och litteratur, informatör, politik och medier samt design- och träteknik.

Men om alla platserna fortfarande saknar sökande går inte att säga. Högskolan har ännu inte tagit hänsyn till några ansökningar som kommit in efter den 15 april.