Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga väljer ekologiska bananer

Efter Testfaktas avslöjande om bekämpningsmedel i bananer har efterfrågan på ekologiska bananer ökat markant i butikerna.

– Vi har ökat försäljningen med 50-60 procent, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

I augusti publicerade Testfakta en analys av bananer, som visade på en lång rad bekämpningsmedel i frukterna. De ekologiska bananerna som analyserades var dock helt fria från bekämpningsmedel – en nyhet som märktes direkt i fruktdisken.

I Coops butiker blev det brist på ekobananer innan leveranserna kunde ökas på. Även i Axfoods butiker märktes en tydlig förändring.

– Det blev en rejäl försäljningsökning direkt. Under september låg sedan försäljningen på 50 till 60 procent mer än samma tid förra året, och där verkar det ligga kvar, säger Ingmar Kroon på Axfood.

En sådan markant och ihållande förändring efter en nyhet om livsmedel har han inte sett tidigare. Samtidigt är han inte förvånad.

– När det handlar om hälsa och när det handlar om något som barn äter, då tar människor till sig sådana här rapporter på ett speciellt sätt.

Lotta Hedin/ Testfakta