Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstort svenskt BNP-ras

Raset i den svenska ekonomin tilltar. BNP föll med rekordstora 6,5 procent under första kvartalet jämfört med samma period i fjol, enligt SCB.

Det innebär att raset tilltog under första kvartalet och också är det största fallet under ett enskilt kvartal sedan SCB började mäta 1993.
Förväntningarna bland ekonomerna låg på just minus 6,5 procent, enligt Reuters sammanställning.

Hushållens konsumtion minskade med tre procent. De fasta bruttoinvesteringarna föll med 14,3 procent medan lagerinvesteringarna bidrog till att sänka BNP med 1,2 procentenheter.
Produktionen i näringslivet rasade med nio procent. Däremot steg den offentliga konsumtionen med 2,3 procent.
Jämfört med fjärde kvartalet föll BNP med 0,9 procent, rensat för säsongsmässiga variationer.

De disponibla inkomsterna steg med 6,1 procent medan sparkvoten steg kraftigt, och uppgick till hela 16,1 procent.

Statliga Konjunkturinstitutet (KI) spådde i sin marsprognos att BNP skulle falla med knappt 6 procent i årstakt under första kvartalet.
– Jämfört med det så är det här en något sämre utveckling. Men det har vi i och för sig förväntat oss, vi har sett statistik som varit lite i underkant i förhållande till vår marsprognos, säger KI-chefen Mats Dillén till TT.
– Så den här siffran som kom in nu låg väldigt väl i linje med vad vi hade räknat med.
Jämfört med fjärde kvartalet 2008 föll dock BNP med endast 0,9 procent under första kvartalet, rensat före säsongsvariationer. Under fjärde kvartalet var nedgången hela 5,0 procent jämfört med föregående kvartal.
– Det tyder på att BNP-fallet håller på att bromsa in, och möjligen på att vi går mot en stabilisering.