Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordtider för laxar och braxnar

Annons

I söndags fångades 29 laxar i Älvkarleby. Blir det årets rekorddag? Det var Fallens dag i söndags, och det brukar innebära att extra många laxar fångas. De tre påsläppen under dagen av 650 kubikmeter vatten i sekunden gör att laxarna blir extra aktiva, och bevisligen även blir mer huggvilliga. Utöver de landade laxarna var det många fiskare som hade kontakt med lax, men där laxen gick segrande ur striden.

Även i Älvkarleby regnade det hela söndagen. Men det tycktes inte spel någon större för de som fiskade. På de bästa fiskeplatserna, som runt hängbron på Korallen, var det bokstavligen armbåges lucka. Regnet, och därmed en ökad vattenföring, kommer säkert visa sig vara positiv för laxfisket den närmaste tiden.

Största laxen i söndags fångade Mikael Backman från Sandviken. 15 kilo vägde den. Hans andra lax för dagen vägde knappt 13 kilo. Flest laxar lyckades Anders Ingels, Älvkarleby, fånga. Tre stycken med vikterna 8,4, 5,5 och 3,7 kilo.

Nästan alla laxar som fångas i Älvkarleby fångas på fluga. Att fånga dem med flugspö är dock mycket sällsynt. Det är så kallad spinnfluga, det vill säga fluga och ett tungt sänke, som gäller.

Flugorna som används är påfallande små. Det är fascinerande att en lax på ibland över 20 kilo får för sig att hugga på ett sådant litet föremål.

På tal om över 20 kilo. Laxen på 20,7 kilo som Peter Boström fångade i Älvkarleby i slutet av maj är fortfarande den överlägset största laxen som fångats i Sverige hittills i år. Åtminstone bland dem som är anmälda till Sportfiskarnas storfiskregistrering, och dit torde väl de flesta som fångar en så stor fisk anmäla sin fångst.

Det kommer ständigt uppvaktningar från yrkesfisket om att fisket efter lax med drivgarn åter ska bli tillåtet i Östersjön. Senast förde föreningen Sydkustfiskarna fram detta krav på ett möte i Polen om fisket i Östersjön.

I senaste numret av tidningen Svenskt Fiske kom dessbättre lugnande besked i frågan. Förbudet mot drivgarnsfisket efter lax i Östersjön har kommit för att stanna, bekräftar där jordbruksdepartementet. Departementet ser tvärtom laxen som en viktig resurs för företagsamhet runt sportfisket. Tack för det.

Drivgarnsfisket var tidigare det fiske som fångat allra mest med lax, tidvis närmare 90 procent av den totala fångsten. Från och med 2008 är fisket med drivgarn i Östersjön förbjudet.

Jag besökte traditionsenligt Strömmingens dag i lördags. Det är alltid lika intressant att få ta del av vad kockarna kan åstadkomma med strömming som huvudingrediens. Godast i år var nog Restaurang Beckasinens ättikströmming med senap och gräslökspotatis i tunnbröd, tycker jag i alla fall.

Strömming är fantastiskt gott. Det är därför jag äter strömming. En positiv bieffekt av vår strömmingskonsumtion är att det lokala småskaliga yrkesfisket gynnas. För tänk om det fisket inte kan leva vidare. Rekryteringen till fiskaryrket är redan i det närmaste obefintlig. Vilken fasa. Ska vi inte kunna köpa strömming och böckling i framtiden?

Det är roligt att ibland ta fram något av recepten från Strömmingens dag, och gör något annorlunda med strömmingen. Å andra sidan är ju den vanliga enkla stekta strömmingsflundran nästa oöverträffbar. Stekt strömmingsflundra med ett gott potatismos och lite crème fraiche med exempelvis riven pepparrot. Jag känner riktigt hur snålvattnet rinner till bara genom att skriva vad rätten består av.

Hur ser det annars ut i stort med strömmingsätandet i dag? Hur är det i skolorna exempelvis? Serveras det strömming där nuförtiden? Jag kollade upp med Sodexo, som tillagar skolmat och mat till äldreomsorgen här i Gävle. Beskedet är att det serveras strömming i skolorna. Men strömmingen är inte alls lika populär bland skolbarnen som inom äldreomsorgen. Vad innebär det? Börjar man tycka om strömming när man blir äldre? Eller kommer dagens ungdomar inte tycka om strömming ens då?

Mina barn kan prova en bit flundra ibland. Men de har liksom inte blivit så där riktigt förtjusta än.

Om du inte brukar laga till strömming, så prova följande enkla recept. Sen kommer även du att vara en strömmingsälskare.

Ett halvt kilo strömmingsfilé räcker gott och väl två personer. Då brukar det även bli ett par flundror över som du kan gå och ta i kylskåpet när du blir sugen.

Blanda lika delar vanligt ströbröd och krossat hårt rågbröd. Det ger både en god smak och en frasig yta. Lite salt och lite vitpeppar får även gå med i blandningen.

Hälften av filéerna läggs med skinnsidan neråt på en skärbräda. På med lite salt och peppar. Lägg sedan en filé, med skinnsidan uppåt, på varje filé. Därefter vänder du flundrorna i ströbrödsblandningen och steker i smör. Lätt som en plätt.

Jag glömde en detalj. Allra först klipper jag bort den lilla ryggfenan, men det är inte alls nödvändigt.

Sportfiskarnas Storfiskregistrering har nu för tredje året i rad registrerat ett nytt svenskt sportfiskerekord för arten braxen. Bjässen vägde 7,7 kg och fångades i Bysjön i Lunds kommun.

För de flesta fiskare är en braxen på två kilo ett rejält stort exemplar. I den mycket näringsrika Bysjön finns sällsynt stora braxnar. Mattias Berglund heter fiskaren som nu har det nya rekordet. Rekordfisken fick han på bottenmete med en ”pop up boilie” (en färgad degklump med flytkraft som gör att den kan fiskas några centimeter över botten).

– Innan fisken återutsattes vägdes fisken på en digital våg som sedan kontrollerats på laboratorium där den visade exakt korrekt vikt. Därmed kunde det nya Svenska sportfiskerekordet godkännas, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Håkan Brugård.

Över 20 000 stora fiskar av över 70 olika arter finns registrerade i Sportfiskarna storfiskregister! Hela rekordlistan finns på www.sportfiskarna.se.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD