Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor vill se en säker skolväg

ÖSTERFÄRNEBORektorn för Österfärnebo skola tar strid mot kommunen om skolskjutsreglerna.

Elever som bor längs väg 503 mellan Österfärnebo och Horndal får inte skolskjuts. Trots att många anser vägen vara mycket farlig.
- Jag känner ångest vid tanken på att eleverna ska ta sig längs denna väg, skriver Eva Simonsson i ett brev till kommunstyrelsen.

Det har kommit många protester till kommunen om beslutet att inte bevilja skolskjuts till barn som bor längs väg 503. De elever som bor längre än fem kilometer från skolan får skolskjuts men i kommunens reglemente görs inga bedömningar av vilka vägar som är säkra eller inte. Barn från tolv år anses dessutom vara trafikmogna.
Vägen mellan Österfärnebo och Horndal är dock stundtals hårt trafikerad och många lastbilar, bland annat timmerbilar, kör längs vägen. Det går ingen kollektivtrafik längs vägen men skolbussen kör förbi varje dag. Den stannar dock inte för att plocka upp de barn som bor närmare än fem kilometer från skolan.

Belysning saknas
Eva Simonsson har varit med på en översyn av vägen och hon skriver till kommunstyrelsen att hon blev bestört när hon insåg vilken väg hennes elever tvingas ta sig fram efter för att ta sig till skolan.
- Under den mörkaste tiden på året måste de gå i totalt mörker då belysning helt saknas. Plogvallarna gör vägen smal och de har ingenstans att ta vägen då det kommer bilar, skriver hon.
Eva Simonsson hävdar också att det inte är någon utopi att två timmerbilar möts och då blir utrymmet för gångtrafikanter obefintligt.
Hon frågar därför om beslutsfattarna verkligen förstår vilka konsekvenser deras beslut får.
- Det torde vara lätt att fatta beslut om en siffra, fem kilometer. Men vad betyder det i praktiken? Vem av oss vuxna skulle gå fem kilometer i kolsvarta mörkret utan gångbana morgon och kväll? Troligen ingen.
Hanteringen är helt oförsvarlig och Eva Simonsson konstaterar att hon i och med skrivelsen till kommunstyrelsen avsäger sig ansvaret vid en eventuell olycka.
- Frågan är inte om en olycka händer utan när.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se