Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn förvånad över kritik mot högskolan

Gästforskaren Jim Axley från Yale i USA tycker att både lärare och studenter på Högskolan i Gävle är bortskämda.

Rektor Maj-Britt Johansson är förvånad över kritiken.

– Det är inte riktigt den bild jag har, säger hon.

I ett år har professor Jim Axley varit gästforskare vid institutionen för teknik och byggd miljö på Högskolan i Gävle. I en intervju i söndagens Gefle Dagblad berättar han om sina upplevelser under året.

Han har mycket positivt att säga men riktar också kritik mot högskolan. Lärare och studenter är bortskämda och verksamheten har låg energi, enligt honom.

– Jag tror inte att lärarna drar benen efter sig. Jag vet hur kämpigt de har det, både med studenter och med att dra in forskningsmedel samtidigt som vi organiserar om. Precis som jag har Jim Axley varit här ett år och själv tycker jag att det har varit hektiskt. Men han har nog inte varit delaktig i förändringsprocessen på samma sätt, säger rektor Maj-Britt Johansson.

Högskolan i Gävle har en stor andel distansstudenter – omkring 40 procent. Det kan vara en förklaring till att campusområdet inte myllrar av studenter, menar rektorn.

– Man kan tänka sig att det finns kulturella skillnader också. När jag var i Tyskland gick studenterna aldrig hem innan professorn gjorde det, men det behöver inte innebära att aktivitetsnivån är högre.

Jim Axley påstår också att lärarna inte finns tillgängliga för sina studenter och att verksamheten i princip dör efter klockan 14 varje dag.

Om det stämmer är det oroväckande, menar Maj-Britt Johansson som ska ta reda på om det finns någon sanning bakom uttalandet.

– Det är första gången jag hör någonting sådant. Jag anser att lärarna ska vara tillgängliga för sina studenter. Många lärare bedriver forskning och samarbeten vid sidan av undervisningen. Men om de inte alltid kan vara på plats på högskolan måste de komma överens med sina studenter om vilka dagar de är tillgängliga, säger Maj-Britt Johansson.