Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorns uttalande ifrågasätts

Högskolan i Gävle har utrett ett samgående med Uppsala Universitet, utan att se några fördelar.

Det sa högskolerektorn Maj-Britt Johansson i GD i går.

Nu efterlyser riksdagsledamoten Lars Beckman, M, belägg för påståendet.

Annons

Högskolan i Gävle borde bli en del av Uppsala Universitet, hävdade Högskoleverkets stabschef Lennart Ståhle i en artikel i Dagens Nyheter. Maj-Britt Johansson svarade i gårdagens Gefle Dagblad att högskolan gjort vissa utredningar i frågan utan att se några fördelar.

Men Lars Beckman ifrågasätter sanningshalten i påståendet.

– Vi ringde högskolan och bad att få del av utredningarna men fick till svar att de inte föreligger i rapportform, säger han.

Själv ser han flera fördelar med att Högskolan i Gävle blir en filial till Uppsala Universitet.

– Många studenter säger att de går på Högskolan i Gävle för att de inte kom in i exempelvis Uppsala eller Lund. När årskullarna krymper kommer studenterna att komma in på sina förstahandsval. Det är det största hotet mot Gävle, säger han.

Han hänvisar till Högskoleverkets kvalitetsmätning från i år där tre av sex utbildningar på Högskolan i Gävle ansågs brista i kvalitet. I landet som helhet hade var fjärde utbildning brister.

Till GD säger Maj-Britt Johansson att de utredningar hon hänvisade till bara är ”arbetsmaterial”.

– Vi har gjort en analys av för- och nackdelar, men resultatet föreligger inte i färdiga rapporter.

Hon ser risken att utbildningar med få sökande – men som är av ”stor vikt för regionen” – får stryka på foten vid en sammanslagning. Hon påpekar vidare att högskolan har ett år på sig att rätta till bristerna i kvalitetsmätningen.

– Det tar viss tid att anpassa sig till ett nytt utvärderingssätt. I förhållande till andra högskolor tycker jag ändå att vi klarade oss bra, säger Maj-Britt Johansson.