Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorns uttalande ifrågasätts

Högskolan i Gävle har utrett ett samgående med Uppsala Universitet, utan att se några fördelar.

Det sa högskolerektorn Maj-Britt Johansson i GD i går.

Nu efterlyser riksdagsledamoten Lars Beckman, M, belägg för påståendet.

Högskolan i Gävle borde bli en del av Uppsala Universitet, hävdade Högskoleverkets stabschef Lennart Ståhle i en artikel i Dagens Nyheter. Maj-Britt Johansson svarade i gårdagens Gefle Dagblad att högskolan gjort vissa utredningar i frågan utan att se några fördelar.

Men Lars Beckman ifrågasätter sanningshalten i påståendet.

– Vi ringde högskolan och bad att få del av utredningarna men fick till svar att de inte föreligger i rapportform, säger han.

Själv ser han flera fördelar med att Högskolan i Gävle blir en filial till Uppsala Universitet.

– Många studenter säger att de går på Högskolan i Gävle för att de inte kom in i exempelvis Uppsala eller Lund. När årskullarna krymper kommer studenterna att komma in på sina förstahandsval. Det är det största hotet mot Gävle, säger han.

Han hänvisar till Högskoleverkets kvalitetsmätning från i år där tre av sex utbildningar på Högskolan i Gävle ansågs brista i kvalitet. I landet som helhet hade var fjärde utbildning brister.

Till GD säger Maj-Britt Johansson att de utredningar hon hänvisade till bara är ”arbetsmaterial”.

– Vi har gjort en analys av för- och nackdelar, men resultatet föreligger inte i färdiga rapporter.

Hon ser risken att utbildningar med få sökande – men som är av ”stor vikt för regionen” – får stryka på foten vid en sammanslagning. Hon påpekar vidare att högskolan har ett år på sig att rätta till bristerna i kvalitetsmätningen.

– Det tar viss tid att anpassa sig till ett nytt utvärderingssätt. I förhållande till andra högskolor tycker jag ändå att vi klarade oss bra, säger Maj-Britt Johansson.