Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Remissen kom bort

NORRSUNDET
Sol-Britt Jakobsson fick vänta tre månader för länge på sin röntgen. När tumören i magen upptäcktes var hon så dålig att hon inte orkade med behandlingen. Hon avled i juli.
Hennes man Bengt tror att hon hade fått ytterligare en tid med barnbarnen, sönerna och honom om cancern upptäckts tidigare.
Han, som tidigare berättat för alla om sina goda erfarenheter av sjukvården, vill nu väcka debatt. Man ska inte behöva ringa själv och påminna om remisser. Det borde gå att förbättra datasystemen så att det som hände hans hustru inte händer igen. Och det måste finnas personal så att den som behöver hjälp får det.
Hade en knöl
Han berättar att det var han som beställde tid på hälsocentralen åt henne för smärta och en knöl i ljumsken. Då hade hon nyss fyllt 61 och jobbade som vanligt.
Hon fick tid i november i fjol och läkaren skickade remiss till röntgen eftersom han misstänkte en tumör.
Själv fick Bengt Jakobsson först den 19 mars veta att det var en tumör, när de äntligen fått tid för röntgen och fick svaret.
- Sol-Britt erkände inte för någon att hon var sjuk.
Bara en sköterska
Då var hon för dålig för cytostatika. I juli fick hon ändå erbjudande om det, men blev sedan mycket dålig. När hon blev inlagd dröjde det flera timmar innan hon fick dropp. Sköterskan var ensam i tjänst.
- Jag blir förbannad när det inte finns hjälp, säger Bengt Jakobsson som satt med sin hustru som inte var vid medvetande.
Han betonar att sköterskan gjorde allt hon kunde, kritiken gäller de ansvariga.
- Måste det vara alla dessa indragningar när det blir allt fler äldre som behöver vård?
Två dagar senare avled Sol-Britt Jakobsson.
Kunde levet längre
Han miste själv sin mormor som tvååring och har inga minnen av henne. Nu kommer inte alla hans egna barnbarn att minnas sin farmor. Kanske skulle hon ha levt så länge att de hade gjort det om tumören upptäckts tidigare funderar han.
Det som hände Sol-Britt är onödigt tycker han. I datorernas tid borde det gå att samordna systemen så att det markeras, varnas, att väntetider gått ut.
- Så länge patienten är tyst så händer sånt här. Så borde det inte vara.
Därför anmälde han och Sol-Britt röntgenmissen till Lex Maria och han själv till ytterligare instanser.
Läkare anmäler
Lars-Göran Holtby, den som är ansvarig för länssjukhusets anmälningar, har anmält den missade röntgenremissen till socialstyrelsen.
Hon skulle ha blivit kallad inom fyra veckor från det att röntgenavdelningen registrerade remissen den 20 november säger han. Nu dröjde det ytterligare drygt tolv veckor innan hon fick tid.
- Det är en alldeles för lång väntan, säger Lars-Göran Holtby.
Han kan inte uttala sig om orsaken utan väntar på socialstyrelsens granskning.
Remissen är skickad samma dag som hälsocentralsbesöket och ombokad den 27 november. Sedan har inget hänt.
Någon kö och väntetid har det inte varit.
- Det har varit något i hanteringen som inte har varit bra.
Vid Lex Mariaanmälningar ska avdelningen berätta vad de har gjort för fel och vilka åtgärder är för att det inte ska hända igen.
Fotnot: På insändarsidan skriver Bengt Jakobsson själv om det som hänt.

Annons