Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rena vårfloden vid vattenläcka

Lotta Pändel var på badhuset när grannen ringde och berättade att det rann vatten genom hennes garage.
– Det var som en flod. Jag är glad att vattnet inte rann in i huset, säger hon.

Vid 15-tiden i går sprang en inmatande vattenledning till vattentornet vid Gävle Bro läck. Vattnet kom upp ur marken vid cykelvägen mot Höjersdal och rann ner mot villorna och radhusen på Vallgångsvägen.
Erik Norberg var ute på promenad med hunden när han såg hur vattnet rann rakt mot Lotta Pändels garage.
Han ringde och larmade sin granne som snabbt tog sig hem från badhuset för att försöka mota bort vattenmassorna.
– Man fick lite panik när vi stod där själva med spadarna. En kille som såg ut att komma från Gästrike Vatten gick förbi. När vi bad om hjälp sa han: ”Ring 112”. Så då gjorde vi det, säger Lotta Pändel.
Strax efter klockan 16 var Räddningstjänsten på plats. Då var infarten till Vallgångsvägen förvandlad till ett 40-50 centimeter djupt vattenhinder.
– Vi försöker begränsa vattnet så att det inte går in fastigheternas källare utan rinner ner i ett dike vid Skogmursvägen istället, säger räddningsledare Johan Kallin.
Den trasiga vattenledningen hade en diameter på 40 centimeter och hann spruta ut en hel del vatten under cirka två timmar. Vid 17-tiden hade Gästrike Vatten fått stopp på läckaget.
En stund senare när Johan Kallin skulle summera skadorna tycktes Lotta Pändels garage vara den enda byggnad som tagit stryk av vattnet. Lotta Pändel var själv vid gott mod.
– Jag har redan ringt försäkringsbolaget som ska sätta in värmefläktar. Jag är glad att huset klarade sig, tack och lov att jag inte har någon källare, säger hon.
Huset och garaget ligger illa till med tanke på vattentornets placering. De tidigare ägarna drabbades också av vattenskador vid ett läckage för ett antal år sedan.
– Eftersom det har hänt förut brukar jag tänka på risken och hoppas att det inte ska hända igen, säger Lotta Pändel.