Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik på Karin Bergkvists ledare: Därför stödjer Miljöpartiet Liberalernas plastpåseskatt

Precis som Karin Bergkvist skriver så infördes nyss en ny miljöstyrande skatt på engångsplastpåsar i butiker. Ett initiativ från Liberalerna som Miljöpartiet har valt att stödja, även om Miljöpartiet hellre hade sett ett förbud mot flera av engångsplasterna. 

Att minska plasten i samhället handlar om flera saker - det finns många fullgoda alternativ till plast, därför kan vi sluta använda plast som riskerar att hamna i naturen eller att bara brännas upp. Även om plastpåsar som säljs i butikerna är av så kallad förnybar plast (återvunnen eller av tex sockerrör) så gör den lika stor skada som fossilplast när den hamnar i naturen. 

Under skräppplockarveckan för någon vecka sedan så var vi ute och plockade skräp. Vi hittade tyvärr en lång rad plastpåsar och andra plastförpackningar. Uppenbarligen är vi inte mer rädda om våra plastpåsar än att de hamnar lite överallt. Såklart finns det länder där det är värre - men också de som är mycket bättre, exempelvis så har många afrikanska länder helt förbjudit plastpåsar. Att Sverige då aktivt styr bort från skadlig plast med miljöstyrande taxor eller skatter tycker vi inte är fel. Det är i sin tur ett sätt att gynna innovation, cirkulär ekonomi och mer hållbara affärsidéer. Second hand, entreprenörer som utvecklar flergångsartiklar av hållbara material och inte minst mer hållbar textil och hållbara kläder kommer starkt - det behöver vi stödja. I globaliseringens tidevarv har vi överrösts av såväl kläder som prylar och engångsartiklar som varken håller måttet ur kvalitetssynpunkt eller vad det gäller exempelvis skadliga kemikalier. En kemikalieskatt som gynnar den som tar ansvar för vad den sätter på marknaden är ett bra sätt att styra bort från träningskläder, regnkläder eller andra kläder som exempelvis innehåller det hormonstörande ämnet PFAS, som vi ju redan har i vårt vatten, och vet att människor oroas av. 

Miljöstyrning handlar om att göra det bästa valet både billigare och enklare. I många år har det varit precis tvärtom - det billigaste är ofta det sämsta ur både miljöperspektiv och livslängd för produkten. Vi kan bättre än att lämna över en värld full av avdankade gamla prylar, kemikalier och plaster till våra barn! 

Therese Metz

Kommunalråd för Miljöpartiet de gröna Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel