Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resecentrum öppnas på måndag

GÄVLEPå måndag öppnar den nya gångtunneln mellan spåren på Gävle central.

Vi slank dit i går och tittade, och fortfarande är det mycket som inte är klart.
I den halvfärdiga tunneln flänger konstnären Björn Melin runt med en liten pensel och en kopp grönfärg i högsta hugg.
- Jag får hjälp av en målare som fyller i efter mej. Det är så bråttom, säger han och förklarar att allting han gör måste hinna klotterbehandlas innan måndag.
Han far fram längs tegelväggen på tunnelns ena sida och fyller här och var i grön färg i springorna mellan stenarna.
På andra sidan tunneln står vitklädda arbetare och sprejar klotterskydd på de vridna stolparna i mitten av gången.
- Klotterskydd lägger man numera på allt man gör, så att kladdet är lättare att få bort, säger Ulf Isaksson, arbetsledare på NCC.
Av allt arbete de har gjort är han mest nöjd med stenmurarna under det gamla stationshuset. Och de fanns där redan från början.

Murverk från 1877
- Vi har blästrat stenen och fyllt i fogarna med cement. I princip tätat dem. Så här fint byggde man förr, säger Ulf Isaksson uppskattande om murverket från 1877.
Tunneln leder från stationsbyggnaden till spår tre och fyra och upp till den nya bussterminalen längs Fältskärsleden. På måndag ska busstrafiken komma igång, och alla fyra spåren åter vara i bruk.
Det innebär intensivt arbete under den tid som finns kvar.
- Det blir inga problem. Vi ligger i fas kan man säga, säger Ulf Isaksson.
Framför honom ligger två unga killar i arbetskläder på knä och stockar av en stor sandyta. Här, på den låga bron över den återuppståndna lillån, ska det ligga mörkt marktegel på måndag.
Under sanden skymtar slingor av svarta slangar fram.
Det är markvärme som ska hålla området halkfritt på vintern.
Även om tunneln öppnar och trafiken kommer i gång på måndag kommer arbetet att fortsätta. Fotgängarna kommer att få hålla sig till höger i tunneln, den vänstra sidan är ännu inte klar. Dessutom ska trapporna kläs med granit, och en hel del belysning och räcken sättas upp.
Därför blir det ingen pampig invigning med bandklippning och ballonger till barnen på måndag. Det får vänta tills allting är klart. Någon gång i oktober.

MAGNUS LUNDQUIST