Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reservat ska skydda 200-åriga träd

Sandviken har fått ett nytt naturreservat. Det är länsstyrelsen som har beslutat att bilda Hamsas reservat norr om Sandviken, för att bland annat skydda upp till 200 år gamla träd.

Annons

Det handlar om ett område som omfattar 57 hektar mark mellan Jäderfors och Järbo som inkluderar en myr, men som till största del består av barrblandskog. En del av tallarna och granarna är, enligt länsstyrelsen 160-200 år gamla och reservatet ligger i ett område där äldre skog blir allt mer sällsynt. Hamsas naturreservat har bildats för skydda, och säkerställa att naturvärdena bevaras för framtiden och kan fortsätta utvecklas.

– Syftet med naturreservatet är att bevara ett skogsbestånd av orörd karaktär med inslag av gamla och grova träd. Naturvärdena i området är högre här än om vi jämför med de hårt brukade skogarna i övriga Gästrikland. Genom att bilda Hamsas naturreservat försäkra oss om att den här skogen kommer att stå kvar även i framtiden, säger Ida Svartholm, naturvårdsenheten, Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Bildandet av Hamsas naturreservat innebär att inget skogsbruk får bedrivas i området, exploateringar och arbetsföretag som riskerar att skada naturmiljön i området förhindras och att skogen i naturreservatet tillåts utvecklas fritt genom naturliga processer.

Annons