Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reservbocken på plats

GÄVLE Så har den nya julbocken intagit sin plats på Slottstorget i Gävle. Den blev klar vid 17-tiden i går och ska förhoppningsvis överleva stundande helger.

Annons
Reservbocken har den kallats eftersom den ersätter årets originalbock som brann ned för en vecka sedan. Den nya bocken har byggts upp på en stomme som fanns i reserv vid Gävle varv.
10-15 personer från kommunens arbetsmarknadsenhet har varit inblandade i arbetet. För att få ihop halmmattorna som klär stommen har det krävts cirka 20 000 knutar.
I går monterades bocken upp på Slottstorget. Tidigt på plats för att beundra skapelsen fanns det amerikanska paret Danny och Sharon Lazenby.
- A wonderful tradition, tyckte de och försäkrade att de absolut inte hade några planer på att följa landsmannen Lawrence Jones exempel och tända eld på bocken.
De flesta amerikaner är goda medborgare som inte skulle komma på idén att sabotera andra länders jultraditioner, framhöll de.
Paret Lazenby kommer från Virginia men bor numera i Gävle där Sharon arbetar som lärare vid högskolan. Kännedomen om julbocken i Gävle är ganska stor i USA, menade de.
- Just nu hoppas vi att våra vänner därhemma kan se oss, sa Sharon Lazenby och pekade förväntansfullt upp mot en av de webbkameror som dygnet runt följer julbocken.
Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se