Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurangägare fick rätt

SANDVIKEN
Till slut fick restaurangägare Rudi Muller rätt mot myndigheten.
Efter år av processande har miljööverdomstolen vid Svea hovrätt ändrat miljödomstolens beslut: Restaurang Bistro Oden behöver inte betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor.

Annons
- Det har varit en lång strid, men jag tycker systemet är löjligt och därför har jag drivit det så här långt, säger Rudi Muller.
Anledningen till tvisten var att Bygg- och miljönämnden beslutat ge Bistro Oden en miljösanktionsavgift för att restaurangen inte uppfyllt de kontroller på kylanläggningen som måste finnas.
- Det var bara att snabbt betala de 5000 kronorna annars skulle restaurangen hamna i Justitia, berättar Rudi. Något som jag inte hade någon större lust med.
Men efter att avgiften var betald upptäckte Rudi på Internet att andra företag råkat ut för samma bestraffning.

Ägde bara två
- Jag kom samtidigt ihåg att jag endast ägde två av de fyra kylanläggningarna, fortsätter han.
Men bygg- och miljönämnden menade att restaurangen inte visat att den inte är ägare till samtliga aggregat.
Men miljööverdomstolen anser i sin dom att någon annan utredning om antalet kylaggregat och sammanlagd köldmediemängd eller om ägarförhållandena beträffade kylaggregaten inte har presenterats av bygg- och miljönämnden. Därför ska beslutet om miljösanktionsavgiften undanröjas.
- Nu är det bara att vänta och se när jag får tillbaka mina pengar, säger Rudi Muller.
Domen kan inte överklagas.
- Men vi får se om min advokat försöker överklaga att jag inte får tillbaka mina rättegångskostnader, säger Rudi. Jag har ju inte gjort fel utan det är faktiskt bygg- och miljönämnden.

JÖRGEN LARSSON