Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Retade gallfeber på Göring

Annons

Mosquito betyder moskit eller mygga. Men det är också namnet på ett berömt brittiskt nattjaktplan som åren 1948–1953 fanns på flygflottiljen i Västerås.

Flygplanet var en tvåmotorig maskin byggd av laminerad plywood med en toppfart på bortåt 750 km/tim vilket gjorde att den kunde flyga ifrån de tyska jaktplanen under kriget. Den deltog i flera spektakulära räder.

Ett exempel: Under en parad i Berlin den 30 januar 1943 skulle Hermann Göring hålla ett radiotal. En grupp Mosquito-plan lyckades genom ett överraskningsanfall förstöra radiostationen i Berlin och tysta Göring under en timme. Han lär ha blivit grön av ilska.

I kväll klockan 18 berättar Mikael Forslund från Falun om det berömda flygplanet. Mikael är pilot, fotograf och författare och har också skrivit en bok om detta flygplan. Soldathemmet i Gävle klockan 18.