Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Retade gallfeber på Göring

Mosquito betyder moskit eller mygga. Men det är också namnet på ett berömt brittiskt nattjaktplan som åren 1948–1953 fanns på flygflottiljen i Västerås.

Flygplanet var en tvåmotorig maskin byggd av laminerad plywood med en toppfart på bortåt 750 km/tim vilket gjorde att den kunde flyga ifrån de tyska jaktplanen under kriget. Den deltog i flera spektakulära räder.

Ett exempel: Under en parad i Berlin den 30 januar 1943 skulle Hermann Göring hålla ett radiotal. En grupp Mosquito-plan lyckades genom ett överraskningsanfall förstöra radiostationen i Berlin och tysta Göring under en timme. Han lär ha blivit grön av ilska.

I kväll klockan 18 berättar Mikael Forslund från Falun om det berömda flygplanet. Mikael är pilot, fotograf och författare och har också skrivit en bok om detta flygplan. Soldathemmet i Gävle klockan 18.