Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Retromaran intar Göransson Arena i november - tusentals dansare väntas till Sandviken

11-12 november intar tusentals dansare Göransson Arena för första gången då Retromaran hålls. Bakom står en Ockelbo-karl. Flera exklusiva återföreningar av gamla hederliga dansband väntas - däribland ett med två Gävlebor.

Att det ska dansas på den 3 000 kvadratmeter stora arenan är svårt att tänka sig några veckor innan då GD kommer på besök och allt ligger på is. Men här kommer det om några veckor ligga ett 20 centimeter tjockt isolerat stamträgolv som går utmärkt att svänga sina lurviga på. Arrangörerna Per Westermark och Tomas Wiklöf (ursprungligen från Ockelbo och uppvuxen med dans i Åmotsparken som han säger) från Sundsvall med bolaget ToPe Consulting. De har arrangerat danser i många år, men dragit ner på tempot, tills nu, då de ska genomföra sitt största evenemang hittills.

De har planeringsmöte i konferensrummet Relita tillsammans med Vencke Yaman, eventproduktionschef, Mikaela Sunnebrandt, produktionsledare och Patrik Höglenius, säkerhetschef på arenan.

Arrangörerna träffade Wencke första gången i mars i fjol på Bomässan och sedan dess har idén till Retromaran utvecklats. Tidigare har Leif Wibron presenterat en liknande idé då Parken i Gävles framtid var osäker. Planerna lades (ursäkta uttrycket) på is.

– Vi vet att det finns ett stort intresse för dansevenemang av det här slaget. Och då ville vi hyra ut till några som kan driva det, säger Wencke Yaman.

– Det krävs två för att dansa. Folket här på Göransson sitter på en enorm kunskap, fyller Per i.

På en tv-skärm ser vi hur arenan ska förändras helgen 11-12 november. Början av arenan kommer vara ombyggd med tyger till omklädningsrum. Utifrån beräkningar av intresset på Facebook räknar arrangörerna med runt 2 000 besökare per kväll. Låt oss ponera att 3 000 kommer och varje dansare har alltså fått en kvadratmeter var, vilket räcker gott och väl anser de. På scenen kommer tre band kunna rigga sina set för varje kväll på samma scen. Ljudet sköter Nöjespoolen.

"Mara" är ett begrepp som finns på flera håll i Sverige och här lokalt är det Leif Wibrons Oktobermara och Parkenmaran som är mest kända. På dessa maror runtom i Sverige är det ofta samma band som återkommer som Blender och Sannex. Per och Tomas har försökt skapa sin egen lilla retro-nisch och fokuserar därmed på dansband som gör exklusiva återföreningar för Retromaran, eller nyligen börjat spela igen efter några års frånfälle.

– Det kan vara sista gånger vi ser banden, säger Per som ett säljargument.

De är också noga med att de inte vill konkurrera med Wibron utan fungera som ett komplement. Och det kryllar ju inte av danser i västra Gästrikland den här årstiden precis.

Arrangörerna berättar om uppdelningen i dansbandsvärlden mellan de som verkar inom "mogen", dansbandsmusik av den gamla sorten och "modern" - då all möjlig populärmusik, även modern, görs om i dansbandsarrangemang. Båda dessa stilar kommer finnas representerade på Retromaran.

Bland banden hittar vi Boogart (ursprungligen från Malå i Västerbotten) som gör en reunion efter nedläggningen för åtta år sedan. Peter Ericson och Anna Lundberg i bandet bor båda i Gävle. Anna driver Kalas & Co i Gallerian Nian. Per och Tomas har bokat dem tidigare i Sundsvall och länge närt en dröm att ta Boogart till en spelning av den här digniteten som Retromaran blir.

Peppe och Kikkan från Sundsvall lade ner bandet Shake för fyra år sedan. Nu återuppstår de med detta namn då de måste vara originalsättning för att kalla sig Shake. Perikles känner säkert många till från 1980-talet. Nu har de fått något av en revival och är tillbaka på Retromaran. "Var ska vi sova i natt" är troligen deras största framgång. Expanders från Boden har hållit på 30 år. Wahlströms från Vadstena lirar en blandning av mogen och modern. Och sist men inte minst Voyage: ett nytt band som lirar i 80-talsstil.

Den som inte vill dansa kan enbart titta från läktaren också. Det kommer finnas mat- och alkohol-servering, men som brukligt i dansbandssammanhang är supandet inte något folk ägnar sig åt i större utsträckning.

Retromaran

Göransson Arena, Sandviken

Fredag 11 november och lördag 12 november, 19-02 (kassan öppnar 18.00).

Nils Palmeby 026-15 95 53 nils.palmeby@mittmedia.se