Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rettigska vore det retta

Annons

Länsmuseet Gävleborg ska byta namn. Det gör Länsmuseet Gävleborg rätt i. Det retar mig bara att jag inte var först med idén. Har visserligen tänkt tanken, men mer än så har det inte blivit.

Men vad ska museet heta i framtiden då? Vår kulturredaktör Björn Widegren tycker att det nya namnet ska knyta an till Philibert Humbla, museichefen som mer än någon annan satt sin prägel på verksamheten i huset.

Det är en god tanke, men det är marigt att få till något som låter riktigt bra. Philiberts museum, Humblas hus, Philibert Humbla-museet… nja, det funkar inte riktigt.

Då låter Rettigska museet bättre. Det var ju Antonie Rettig, änka efter tobaks- och rederimiljonären John, som såg till att museet byggdes genom att testamentera 1,4 miljoner kronor. Antonie, född von Eckerman, ville också att huset skulle bli en replik av hennes systers palats i Köpenhamn, och så blev det.

Dessutom lade hon grunden till museets imponerande konstsamling genom att donera en stor del av de konstverk hon och John hade köpt till i första hand Villa Rettig på Brynäs, där de bodde i flera årtionden.

Så inte är det mer än rätt och riktigt att det rettiska namnet lever kvar genom museet. Och det hindrar varken att Philibert Humbla hedras på något annat sätt eller att museet marknadsför både sin konstsamling och Gävlebygdens historia.

Och när det gäller att bevara historien är museet redan på god väg att göra det på diverse kreativa sätt, inte bara genom att ställa ut föremål i montrar. Jag kan till exempel rekommendera bildsamlingen på www.lansmuseet.se lika varmt som de fantastiska konstverken inne i själva museibyggnaden.