Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revision med kurage

En rad korruptionsaffärer i Göteborg undersöks av åklagare. Mutsystemet hade aldrig kunnat bli så omfattande om det funnits en effektiv kommunrevision. Först när TV:s Uppdrag granskning tagit upp några fall kunde kriminaliteten börja rullas upp.

Typiskt nog anlitade en maktberusad och skrupelfri förvaltningschef ett vaktbolag för att försöka stoppa journalisterna. I mängder av länder, som Grekland och Italien, är korruption det största hindret mot demokrati och ekonomi.

Jag var under några år vice ordförande i riksdagens revisorer. Generaldirektörer, värst av dem dåvarande Ams-chefen Göte Bernhardsson, försökte förmå oss att avbryta granskningar. För oss var det i stället ett tecken på att här fanns hundar begravda. Chefer utan mörkade missförhållanden skulle knappast bli så ilskna.

Kommunrevisionen i Gävle känner nog något liknande. Den mångåriga kommunjuristen Helen Åleskog, tillika chef för kommunledningskontoret, är mäkta upprörd över att revisorerna vågat titta närmare på hur hon och kommunalrådet Carina Blank av numera privatägda Furuvik bjöds på gratisresa till Disney World i Florida. Det luktar muta lång väg.

Det borde sitta i ryggmärgen hos kommunens högsta politiker att aldrig inlåta sig i konstigheter eller gråzoner. Lät Blank bli att tänka själv för att hon hade just kommunjuristen som medresenär?

Också i efterhand tycks Åleskog ha sämsta omdömet. Hon säger att revisionen lagt ner alldeles för mycket energi på detta ärende, den skulle i stället vara glad över utvecklingen i Furuviksparken. Men en revision är inte tillsatt för att applådera utan för att – med den arbetsinsats respektive ämne kräver – granska hur lagar och regler följs. Mutregler gäller oberoende av väder och vinstnivå.

Under inga förhållanden ska kommunledningskontoret få styra revisorernas arbete. En seriös revision kan inte låta sig skrämmas och hunsas av makthavare. Tack och lov tycks både Gävle kommun och landstinget ha revisorer med civilkurage.

En förtroendevald revision bör ha två kriterier vid urval av ämnen. Inte bagateller utan antingen en ganska stor sektor eller ärenden av principiellt intresse. Man tittar formellt bakåt, men syftet är hela tiden förebyggande framåt. Revisorerna i Gävle vill rimligen med sina iakttagelser rörande resan till Florida erinra politiker och byråkrater om vikten av att undvika alla situationer som kan leda till mutor.

Resan till Florida avsåg inte aktiviteterna i Furuvik utan gällde fastighetsbolaget. Disney-koncernen är känd världen över, men knappast i första hand som fastighetsförvaltare. Den amerikanska lagstiftningen rörande fastighetsbildning och beskattning skiljer sig starkt från den svenska.

Ett studiebesök hos fastighetsförvaltare i Sundsvall (Norra Berget) eller Vimmerby (Astrid Lindgrens värld) skulle rimligen ge långt mer användbara erfarenheter för Blank och Åleskog.

HANS LINDBLAD

Krönikör