Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisor försöker reda upp MUF-härva

GÄVLE
Revisorn Birgittha Bjerkén jobbar nu frenetiskt för att få en rätsida på MUF:s bristfälliga bokföring innan extrastämman i september.

Annons
Men det är inte lätt att få arbetet att flyta när ungmoderaterna tar god tid på sig att lämna över de papper som hon efterlyser.
- Man får hålla på och tjata, konstaterar hon.
För någon vecka sedan fick hon äntligen pärmarna med ekonomiska handlingar från den tidigare ordföranden Tobias Henriksson. Papper hon blivit lovad att ha på bordet i början av augusti. Härom dagen fick hon mötesprotokoll via mejlen.

Underliga utbetalningar
Nu återstår bara uppgifter från postgirot så att hon kan kontrollera de skumma utbetalningarna på tiotusentals kronor som inte är verifierade. Där väntar man på att nuvarande ordföranden Niklas Gillström ska få ändan ur vagnen.
Men trots att Birgittha Bjerkén och juristen och m-partivännen Daniel Stattin suttit grundligt och tittat igenom alla papper är de flesta frågetecknen kvar.
Det tar nog ett par veckor till innan man kan se hur ekonomin har skötts i länsorganisationen, säger hon.
Något hon kan konstatera är i alla fall att fjolårets bokslut måste rivas upp. Där har siffror som härrör från 2003 kommit med. Alla kvitton sorteras nu i två olika högar för att få allt rätt från början. Birgittha Bjerkén tycker att det känns väldigt avigt att hon som revisor ska bringa reda i det ekonomiska kaoset. Det ska ju styrelsen göra, och hon sedan granska det. Nu får hon göra båda delar.

Brister i bokföringen
Tydligt är att kassören inte har varit särskilt delaktig i bokföringen. Både Tommy Boman och efterträdaren Tobias Henriksson har kört solorace med ekonomin, konstaterar Birgittha Bjerkén. Båda ska få förklara sig, säger hon.
Förutom ekonomiska oegentligheter med MUF:s kassa, där man köpt alkohol och åkt en hel del taxiresor, samt tagit ut höga engångsbelopp, så har någon gjort sig skyldig till namnförfalskningar.
Birgittha Bjerkén har gjort en polisanmälan för en förfalskning på en revisorsberättelse och en bidragsansökan. Hon har dock inte hört något om att polisen utreder frågan.
MATTIAS JONSSON
026-159612
mattias.jonsson@gd.se