Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorer kritiska mot regionens USA-resor – bristande information och otydliga syften

Region Gävleborgs många studieresor till sjukvårdsorganisationen Kaiser Permanente i San Francisco får kritik av revisorerna. Informationen har varit bristfällig och syftet med resorna otydligt, anser de.

Det är Region Gävleborgs förtroendevalda revisorer som låtit göra en granskning av det omfattande utbyte som regionen haft med den amerikanska sjukvårdsorganisationen Kaiser Permanente.

Under 2014-16 har 118 personer från Region Gävleborg besökt Kaiser Permanente i San Francisco. Det har sammanlagt handlat om 139 besök som kostat totalt 5,3 miljoner kronor.

Läs mer: Regionens toppnamn har åkt till San Francisco upp till åtta gånger

Syftet med resorna har varit att inhämta idéer om hur sjukvården i Gävleborg kan förbättras och effektiviseras. Kaiser Permanente anses vara ett föredöme när det gäller att bedriva vård med patienten i centrum. Men resorna har varit väldigt omdiskuterade. De har varit för många, för dyra och inte bidragit till att förbättra vården på det sätt som påståtts, hävdar kritikerna.

I den revisionsrapport som nu presenterats konstateras att det funnits brister i hur regionledningen skött utbytet med det amerikanska vårdföretaget. Framförallt är det informationen inom regionen som inte fungerat. Någon kommunikationsplan har inte funnits. Regionens medarbetare har inte gjorts delaktiga i samarbetet. Mål och syften med resorna har uppfattats som otydliga.

– Kommunikationen har varit dålig. Personalen har inte känt att de varit med, säger Lennart Nygren, M, ordförande för revisorerna.

Satsningen har inte heller förankrats tillräckligt politiskt , anser revisorerna. Det har också saknats ett fastställt dokumenterat syfte med resorna, något som öppnat för olikam tolkningar i organisationen, sägs det i rapporten.

Däremot har revisorerna inga invändningar mot själva utbytet, kostnaderna eller deltagandet i resorna. Erfarenheterna från USA-besöken har lett till att ett arbete med förbättringar av vården kommit igång, menar de.

- Man behöver komma ut och se sig omkring och lära sig nya saker. Man kan inte sätta upp murar runt regionen, säger Lennart Nygren.

Revisionsrapporten lämnas nu till regionstyrelsen som får möjlighet att yttra sig över den.

Läs mer: Därför reser Region Gävleborg till San Francisco

Läs mer: Regionrådet om de kritiserade USA-resorna: "En svala gör ingen sommar"