Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorerna kritiska till ökande kostnader

Skatteintäkterna ökar – men kommunens kostnader ökar mer. Det konstaterar revisorerna i sin årsrapport som i går godkändes av kommunfullmäktige. Rapporten riktade även hård kritik mot bland annat ersättningarna i de kommunägda försäkringsbolagen.

Det fanns en del som oppositionen kunde använda till sin fördel i den revisionsberättelse som kommunfullmäktige i går godkände tillsammans med årsredovisningen för 2011. Debatten blev också nära fyra timmar lång och täckte in allt från skolbetyg till Furuviksparkens efterskänkta aktieägartillskott.

Ett återkommande inslag i debatten var kommunens ekonomi. Revisorerna konstaterar att kostnadsutvecklingen är oroväckande och att resultatet för 2011 blev sämre än budgeterat.

– Följden blir att vi inte klarar investeringarna. Då får vi låna. Och då får nästa generation betala, sa oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.

Folkpartiets oppositionsråd Per-Åke Fredriksson såg kostnadsökningarna som en följd av ett dåligt näringslivsklimat.

– Företagens möjlighet att hitta rätt kompetens börjar bli begränsad. Tyvärr levererar våra skolor inte de kunskapsresultat vi önskar, sa han och hänvisade till revisorernas påpekanden att var fjärde elev i nian saknar fullständiga betyg.

Men socialnämndens vice ordförande Eva Älander, S, höll inte med honom.

– Vår budget för försörjningsstöd överskreds med 21 miljoner kronor förra året. Till allra största delen är det en konsekvens av alliansregeringens politik, sa hon och framhöll att många socialbidragstagare har utförsäkrats från sjukförsäkringen.

Vänsterpartiets kommunalråd Marita Engström betonade att kommunens soliditet, betalningsförmåga på lång sikt, inte har försämrats.

– Det är inte så att vi har tappat kontrollen. Vi vet varför det blir så här och har en idé om hur mycket vi kan pressa, sa hon.

Det krävs offentliga satsningar i kristider, menade kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S.

– Vi ser i kommuner där det offentliga är med och satsar att även det privata gör det, sa hon.

Under debatten riktades mycket kritik mot Carina Blank, bland annat för hennes uttalande i GD förra veckan om att revisionen bedriver oppositionspolitik som kritiserat arvoden och vd-lön i tre kommunägda försäkringsbolag.

Carina Blank stod i går fast vid att hon inte gjort något fel som föranleder kritik från revisorerna.

Trots kritiken beslutade kommunfullmäktige, på revisorernas inrådan, att bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet.