Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revolutionen pågår någon annanstans

Regissören Sam Mendes slog igenom med besked med sin första film American Beauty, som fick fem Oscar. Nu är han tillbaka på den deprimerande förortsgatan igen, men nu är det 50-tal, med blekta färger och noggrant designade miljöer och kläder.

Det var på den tiden när enbart män i hatt åkte till arbetet och hustrun stod i dörren och vinkade av sin man. Där stod hon också och tog emot honom och hans portfölj när han kom hem igen.

När April och Frank träffades var det inte förortslivet de såg fram emot när de blev förälskade. De var annorlunda och skulle få ett helt annat liv än alla andra. De hade en dröm om Paris, ”där folk är levande”, som Frank sa. Han hade varit där under kriget.

Men verkligheten blir en annan, man måste försörja sig och ta hand om sina barn. Men April har kvar sina drömmar, uttråkad som hon är där hon går där hemma och väntar på Frank. Hon har drömmen om Paris och hon tror att också Frank drömmer.

Cocktailpartyn med grannarna, middagar med förutbestämda repliker, dans med samma grannar.

”Det är bekvämt i den hopplösa tomheten”, säger filmens sanningssägare.

Man kan drömma om livet i Paris men man kan inte leva det. Frank och April har ett hem ihop men deras drömmar sammanfaller inte och det upptäcker April.

Kate Winslet och Leonardo DiCaprio är ett helt annat kärlekspar än i Titanic. Här briljerar man i bristande kommunikation med hjälp av många ord.

Kate Winslet som är gift med regissören har den egentliga huvudrollen, det är hennes ångest vi ser, och hon är fantastisk. DiCaprios Frank är en mer konventionell man som under tryck blir än mer konventionell. Han är nästan kuslig när han visar sitt rätta ansikte.

April tvingas inse att det är slut på drömmar, hon måste tillbaka till verkligheten och hon måste leva livet i förorten. Livslögnen är slut.