Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RFSL ger riksdagen homopoäng

GÄVLEOwe Hellberg i topp och Ragnwi Marcelind i botten.

Länets riksdagsmän har agerat väldigt olika när det gäller rättigheter för homo- och bisexuella under mandatperioden och det syns nu tydligt på en lista från RFSL.

I går presenterade RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, en undersökning där man kartlagt och satt poäng för hur riksdagsmännen agerat i lagstiftning som rör medlemmarnas rättigheter.
Det handlar till exempel om hur de röstat i frågor som homosexuellas rätt att prövas för internationella adoptioner, äktenskap för personer av samma kön och om sexuell läggning ska tas med i lagen om hets mot folkgrupp.

Plus och minus
De som stöttat lagförslagen på något sätt har fått pluspoäng, medan de som agerat emot fått minuspoäng. Dessutom har man delat ut plus- och minuspoäng för motionsyrkanden, interpellationer och skriftliga frågor i riksdagen som handlat om ämnet. Sedan har man satt ihop en lista på riksdagsmännens poängskörd.

RFSL anser att mandatperioden har varit den mest framgångsrika hittills när det gäller förbättringar för homo- och bisexuella. De gratulerar riksdagen för att det fattats många viktiga beslut för likabehandling under åren.

Länets riksdagsmän har verkligen hamnat på olika platser. Vänsterpartisten Owe Hellberg, Ockelbo, har skrapat ihop 37 pluspoäng på sitt arbete och hamnade på en 32:a plats, av de 374 ledamöterna och ersättarna som fanns med på listan. Sämre gick det för kristdemokraten Ragnwi Marcelind från Gävle som hamnade först på en 369:e plats. Hon har svårt att förstå varför hon får en sån bottenplacering.

Partilinjen
- Jag kommer bara på rak arm på frågan om rättigheten att adoptera barn, där jag röstade emot. Jag tycker inte att jag har varit inne på de frågorna i mitt arbete i justitieutskottet. Har mest följt partilinjen vid omröstningarna i kammaren.

- Det kan kanske ha att göra med att jag sitter i partiets förtroenderåd och därför alltid skriver under partimotionerna. Då är mitt namn med lite oftare, menar hon.

MATTIAS JONSSON