Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Demokratin är hotad på flera håll

Makthavare måste våga förlora val.

EU-länderna beslöt att avstå från nya åtgärder mot Polen, trots oro över att landets regering fortsätter med kontroversiella reformer av högsta domstolen. EU-parlamentet beslöt nyligen att uppmana medlemsländerna att inleda en granskning av Ungern för dess alltmer odemokratiska tendenser.

Efter kommunismens fall i Sovjet och Östeuropa var demokrati och mänskliga rättigheter på frammarsch. Återstående kommunistdiktaturer som Kina införde mer av marknadsekonomi. Förhoppningar fanns om att ökat välstånd och minskad ekonomisk centralstyrning skulle leda till krav på öppenhet och demokrati i de kvarvarande diktaturerna. Tidigare central- och östeuropeiska kommunistdiktaturer blev som demokratier medlemmar i EU.

Nu ser det dystrare ut. UI har i Världspolitikens dagsfrågor tagit upp hoten mot demokratin i Kambodja och Sri Lanka, samt vad som har hänt under partiet Lag och rättvisas styre i Polen. Kambodja har sedan 1993 kallat sig för en liberal demokrati, men har 2017 tvångsupplöst det stora oppositionspartiet. Det har varit val, men genom att ha kontroll över militär och statsförvaltning har regeringspartiet befäst makten. Landet genomlevde de röda kmerernas skräckvälde andra halvan av 1970-talet. Regimen har steg för steg gjort det svårare för civilsamhälle, oppositionspartier och fria medier.

Sri Lanka har varit en av de bättre fungerande demokratierna bland utvecklingsländerna. Men den blodiga konflikten med Tamilska tigrarna skapade bittra motsättningar. Den alltmer auktoritära presidenten Rajapaksa röstades dock bort, en seger för demokratin. Frågan är dock om interna konflikter kan hanteras fredligt.

Det konservativa Lag och Rättvisa fick majoritet i polska parlamentet trots bara knappt 38 procent av rösterna. Majoriteten har utnyttjats för att inleda vad som kallas en "samhällsrevolution". Offentligt anställda fick sparken. Författningsdomstolens, det allmänna domstolsväsendets och public services oberoende undergrävdes.

I UI-skriften om Polen menar Peter Johnsson att de flesta av de nya EU-länderna saknar demokratisk tradition. Lag och rättvisa hänvisar till nationalism och auktoritärt styre under mellankrigstiden.

Det är nog tyvärr en bra ledtråd. Det tar tid att förankra demokratin, att den auktoritäre presidenten förlorade i Sri Lanka kan ha berott på att väljarna hade vant sig vid att kunna byta regering.

Grunden i demokratin är att makthavarna måste vara beredda att förlora och avgå efter val. Men i alltfler länder tycks det vara frestande att hålla sig kvar vid makten. Länder som Kina och Ryssland står beredda att stödja de som sätter demokratin ur spel. Med president Trump slirar USA mer än förr om stöd för demokrati och mänskliga rättigheter.

EU kan och bör hålla efter medlemsstaterna. Men i längden hjälper inget annat än att lokalt förankra demokrati och respekt för oliktänkande.