Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridhuset viktig mötesplats

/
 • Leif Hall berättar att ridsporten ligger på tredje plats över den sport som har flest aktivitetstimmar. Bara fotboll och innebandy har fler. Elin                       Larsson har ridit inom Gävle Ryttarsällskap sedan hon var sju år.– Stallet tar upp all min lediga tid. Jag har hela mitt sociala umgänge här                                                                                                                                     .

Idrotten en viktig roll i att ge unga människor rutiner och trygghet i vardagen. En sport som engagerar många barn och ungdomar och som det inte talas så mycket om är ridning, som nu också ställer sig bakom kampanjen Sluta råna!

Annons

– Det är ju jättebra att det här uppmärksammas. Det är otroligt hur det har hårdnat till i samhället, säger Leif Hall, som är ridskolechef vid Gävle Ryttarsällskap.

När GD kommer på besök hos klubben i Lervik är det en munter stämning i stallgången. Unga tjejer ryktar hästar, krattar och tar hand om utrustning. Det skojas och skrattas och det verkar som att alla trivs väldigt bra.

Inom Gävle Ryttarsällskap engagerar sig både tränare och medlemmar i stor utsträckning i varandras liv. Gitte Sjöberg som är instruktör berättar att klubben även har mycket kontakt med medlemmarnas familjer, vilket leder till en stor öppenhet.

– Det finns många ungdomar och vuxna här som umgås över gränserna. Det blir en naturlig fostran. Här finns verkligen trygghet, säger hon.

Det finns även ett nätverk mellan barn och ungdomsmedlemmarna. Det kallas ungdomssektionen och de jobbar i stor utsträckning för att bygga trygghet bland de barn och ungdomar som rider i klubben.

– Vi gör allt från julshower till ritter och lekar med och utan hästar. Vi har också alltid någon aktivitet när det är skollov. Här träffas vi från alla håll och kanter och ibland kan det bli konflikter och då är det viktigt att det finns en grundläggande gemenskap att falla tillbaka på, berättar Gabriella Hillman, ordförande i ungdomssektionen.

Inom ungdomssektionen har man också en trygghetsgrupp som jobbar med allt från utanförskap till att vara närvarande och hjälpa unga medlemmar med problem. Tanken är att alla ska känna att de kan vända sig till någon i gruppen för att kunna få råd och hjälp, även när det gäller tyngre personliga problem.

Leif Hall menar att det finns så många krav på unga tjejer i samhället i dag. Han tycker att ridskolan erbjuder en trygg plats där de kan utvecklas och skapa en god självkänsla.

– Det fungerar i ganska stor utsträckning som en fritidsgård. Många av eleverna är ju här sex eller sju dagar i veckan. De brukar komma direkt efter skolan. Många ser nog det här som en fristad, berättar han.

Mer läsning

Annons