Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bremer vill ha större tävlingar till Gävle FRK

Holländaren Willem Jan Bremer är ny verksamhetschef i Gävle fältrittklubb.

Annons

Willem Jan Bremer började sitt nya arbete i Gävle fältrittklubb förra onsdagen. Han är anställd som verksamhetschef på 50 procent.

Enligt anställningsavtalet är hans huvudsakliga arbetsuppgifter: ”Det strategiska, operativa och ekonomiska ansvaret för verksamheten”.

Vem är Willem Jan Bremer, holländaren från Ockelbo?

Till yrket är han kommersiell ekonom, det har han arbetat som under många år i Holland. Han har internationell tränarlicens, som innefattar befogenhet att hålla ridlektioner. Men han kommer inte att hålla ridlektioner:

– Det fungerar bra med våra nuvarande instruktörer och eleverna gillar att rida för dem. Jag ska vara sammanhållande för dem och kanske ibland hålla någon träning.

Han är nationell terrängbanbyggare sedan han i år byggde upp godkänt i Bollnäs.

•Så nu kommer du se till att det blir en ny terrängbana och fälttävlan igen i Gävle fältrittklubb på de stora markerna i Sofiedal?

– Det kostar mycket pengar och det krävs en hel del jobb att bygga en terrängbana… Den nya utebanan tycker jag om, trivsamt och proffsigt. Det är en fin anläggning.

• Vad är ditt mål med Gävle fältrittklubb?

– Målet är att vi ska arrangera större tävlingar i både dressyr och hoppning. Att jag ska knyta upp kontakter. Att kanske få till ett större kommunalt stöd.

Willem Jan Bremer är 42 år gammal och bor i Västerbo, Ockelbo kommun. Han har bott i Sverige och därmed i Ockelbo i fem år. Han kommer från Borculo i Holland, nära tyska gränsen.

Han började rida som femåring på ridskola. Efter två år köpte föräldrarna en ridskoleponny till honom. Sedan köpte de en riktig tävlingsponny, en C-ponny som han tävlade i både dressyr och hoppning upp till och med 1.20.

– Det gick bra. I Holland tävlar man oftast i både dressyr och hoppning på samma tävling, alltid på gräs.

Efter sex-sju år fick han en D-ponny som han tävlade upp till och med 1.25.

– Vi hade mycket framgångar.

– Lillasyster red också och hade egen ponny, men hon har slutat rida, berättar han.

Från 17 års ålder övergick Willem Jan till stor häst. Han fick ett holländskt halvblod. Han jobbade även extra med att rida försäljningshästar. En saluhäst köpte han själv 1999, Allure. Under 2003 och 04 blev Willem Jan och Allure Holländska mästare i fälttävlan. Två år i rad! De var även med i holländska landslaget i fälttävlan och de har tävlat i fälttävlan på internationell nivå i Europa tillsammans innan Willem Jan flyttade till Sverige och Ockelbo dit Allure följde med.

– I Holland har jag alltid tävlat i de högsta klasserna, medelsvår dressyr och 1.35 hoppning. I fälttävlan 3-stjärnig i både Holland, Tyskland och Belgien, samt även i Polen någon gång. 2006 upphörde jag med de stora tävlingarna när Allure skadade sig.

– Jag har ridit honom i 1,10 hoppning här uppe.

Nu är Allure 21 år gammal och pensionerad hemma i Västerbo.

– Han har varit en mycket bra tävlingshäst. Jag har en ung häst hemma i stallet som jag tror mycket på. Den ska bli min hopphäst. Det är en 4-årig hingst som jag köpte i Holland förra året. Han har jättefin stam (efter Numero Uno – Voltaire – Grannus) så jag hoppas kunna behålla honom som hingst.

För tre år sedan köpte Willem Jan Bremer gården i Västerbo tillsammans med sambon Charlotta Krantz. De har byggt stall för fem stora hästar och tre ponnyer. De köper hästar från Holland och säljer i Sverige.

•Vad är ditt personliga mål, Willem Jan?

– Att ha det bra. Att ha ett bra liv med ”Lotta” och barnen Julie och Ilse.

• Vad är ditt företagsmål?

– Att importera och sälja fina och bra hästar samt att ha nöjda kunder.

•Tävling då?

– Efter att ha tävlat i 30 år så ligger tävlandet lite på hyllan nu när jag har småbarn hemma. Mina tävlingshästar jag importerar blir också sålda innan jag kommer till tävling.

• När du flyttade från Holland blev det raka spåret till just Ockelbo, hur kom det sig?

– Det var ett par från Holland som köpte en restaurang i Ockelbo som jag hjälpte till att bygga om. Även en holländsk rörmokare flyttade med och hjälpte till. Allihop bor vi kvar i Ockelbo. Paret sålde sedan restaurangen och driver nu ett vandrarhem på orten.

• Hur många arbetssysslor har du egentligen?

– Förutom mitt nya jobb så importerar jag hästar, har tillridning/inridning av hästar, gör byggjobb, samt säljer bromsfällor, kaninburar, hundkojor hönshus och hästfoder.

Mer läsning

Annons