Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cajsa vinnare på stor häst

Gävle ryttarsällskaps 15-åriga Cajsa Holmgren var Gävleborgs representant på stor häst i riksfinalen i Agria Ridskolemästerskap på Strömsholm. Hon vann hoppningen!

Annons

Agria Ridskolemästerskap omfattar hästkunskap, dressyr och hoppning. Tävlingen går först i klubbarna där representanter till distriktsfinalerna utses. Gävleborg är ett av Svenska ridsportförbundets 19 distrikt. Finalen gick på Söderhamnsortens RF. Gävle ryttarsällskaps Cajsa Holmgren vann med lektionshästen Tartuffe. Hon var en av de 17 distriktsrepresentanterna som startade i riksfinalen i dagarna två på Ridskolan Strömsholms tilldelade skolhästar.

Så här gick det till på Strömsholm:

4 Lördag:

Visning av hästarna inför dressyren med ridskolans elever i sadlarna på de numrerade hästarna som redan var tilldelade finalisterna.

Teoriprov i hästkunskap inledde tävlingen. Cajsa berättar:

– Allmänna frågorna var lätta. Till exempel huvudets delar och sjukdomar på hästen. Praktiska frågorna var svåra. Till exempel hästens foder, skelett och utrustning.

Dressyren inledde tävlingen med dressyrryttartest, där fokus ligger på ryttarens sits.

Cajsa fick stoet Qurire och startade näst sist.

– Hon var väldigt stel. Men hon blev bättre på slutet. Hon var jättemysig att rida på. Jag tyckte jättemycket om henne! Jag låg elva efter dressyren, berättar Cajsa.

Efter hästkunskapen och dressyren låg Cajsa elva.

4 Söndag:

Visning av hästarna inför hoppningen, där stora hästarna startade före ponnyerna, varav Cajsa i mitten. Hon fick stoet Move Me.

– Hon var jättegullig, en lite mindre häst. Hon var väldigt positiv och ganska rädd om sig.

Hoppningen bedömdes i ordningen fel – stil – tid. Cajsa tog ledningen!

– Domaren sa till mig att det var en mycket väl genomförd ritt, men att jag skulle koncentrera mig lite mera och inte klappa hästen så mycket, berättar Cajsa leende.

– Hon var så gullig och så snäll. Hon var egentligen inte min typ av häst, jag är van att rida stora hästar, men jag föll för henne. Det var bra att jag var positiv när jag red, men jag blev lite okoncentrerad och störde hästen lite när jag klappade henne.

• Hade du vågat tro på seger?

– Nej jag trodde absolut inte att jag skulle vinna, eftersom det var så många duktiga ryttare med.

• Du hade ledningen med halva startfältet kvar. Vad gjorde du då?

– Då satt jag och väntade spänt på resten. Hon som blev tvåa red också på Move Me. Hon startade allra sist. Hon var jätteduktig. Så när jag hade lämnat över hästen till henne satt jag och kollade på henne när hon red. Nu kommer jag säker att bli tvåa, sa jag. Men jag vann! Jag blev jätteglad!

Vinnaren i vardera grenen fick komma till prisceremoni.

– Jag fick ett fint schabrak som det står Svenska ridsportförbundet på. På prisutdelningen sa de i högtalarna att jag var en av de yngsta deltagarna på stor häst. Det var en tjej till som också var 15.

Totalt blev Cajsa sexa i Ridskolemästerskapet.

– Om jag hade pluggat lite mer teori så hade jag kanske kommit bättre… Men jag är jättenöjd! Speciellt med hoppningen som var jättekul, Utbrister Cajsa och berättar:

– Alla deltagarna fick priser. Förbundet tyckte att det var bra gjort att bara komma dit till riksfinalen. Jag fick en mössa, en väska, en reflexpåse och lite till.

• Grattis Cajsa, bra jobbat!

– Tack.

Mer läsning

Annons