Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel glädje för Emmelie i Avesta

Hofors ridsällskaps Emmelie Rudberg blev med sin häst Anolanda D både dubbelsegrare och bästa ekipage i Avesta RK:s Sommarmeeting i hoppning i helgen. De debuterade regionalt, vann 1.15-debuten och debuterade i 1.20 som också var deras första poänghoppning Ackumulator!

Annons

Avesta RK:s traditionsenliga Sommarmeeting var lokala hopptävlingar fredag och regionala lördag - söndag.

Hoforsryttaren Emmelie Rudberg har haft Anolanda D, till vardags kallad Anna, sedan hon var två år, då mamma Marianne köpte henne i Holland.

Det var regional debut för Emmelie och Anna i Avesta. De tävlade två klasser om dagen, lördag 1.10 som de vann och debut i 1.15, söndag 1.15 som de också vann och debut i 1.20.

• Lördagen:

1.10 två faser A:0/A:0: Där var de snabbast av andrafasens tio felfria ekipage. Närmast slog Emmelie och Anna Vallentunas Louise Lundkvist/Finessa med 1,6 sekunder. Älvkarleby RK:s Matilda Wiberg/The Fighter VG blev femma. Klassen bestod av 45 ekipage.

1.15-debut, bedömning A:0 (på tid utan omhoppning): Anna var pigg, så överbommen på två hinder åkte ned = 8 fel.

• Söndagen:

1.15 två faser A:0/A:0: Där var de snabbast av andrafasens 13 felfria, varav tio fick pris. Emmelie och Anna slog närmast Billdals Josefine Nilsson/No Doubt med fyra tiondels sekunder. 38 ekipage kom till start.

Och mamma Marianne överröstade musiken med sitt jublande busvisslande till Emmelies båda ärevarv …

– Jag är nöjd. Det var våra första starter i 1.15. Och så är det första året vi får tävla i avdelning A, hon är ju bara sju år. Sedan är min satsande gren fälttävlan, så jag tävlar inte så mycket banhoppning. Dessutom var det vår första regionalstart. Det var så många startande och duktiga ryttare med. Jag satt och kollade på dem som red före i söndagens 1.15 där jag red näst sist. Så jag tänkte att man väl fick inrikta sig på att rida felfritt, efter den första 1.15 någonsin dagen innan, som inte gick så bra, hon var lite styrdad och pigg, så vi slog ner två bommar.

• Därefter peppade Thomas (Lennholm) dig att starta i 1.20 Ackumulator också. Så då blev det en ännu svårare debut samma helg.

– Ja, dessutom Ackumulator, där näst sista hindret var 1.25, men i stället för att chansa på den 1.30 meter höga Jokern tog vi alternativet, tian. Ni snubblade över ettan och rev både fram och bak. Vad var det söm hände?

– Vi kom fel in och hon visste inte hur hon skulle hoppa. Sedan rev vi några till.

De slutade på 46 poäng av 55 möjliga (för de som hoppade nr 10).

• Nästa tävling?

– Vi ska debutera i enstjärnig fälttävlan i Enköping, inte nu i helgen men nästa helg.

Gestrike sportryttares Johanna Frunck blev tvåa med sin Monte Catini i meetingets huvudklass 1.30 A:1a på söndagen.

19 av de 50 deltagande ekipagen nollade i grundomgången och fick göra upp i en omhoppning efter hindren höjning/längning om de 13 placeringarna. Bara Hamres Kaspar Hållsten/Chico 668 lyckades klara nollan även i omhoppningen och hade 4 000 kronor i segerpremier infört på sitt tävlingsdatabaskonto. Men snabbast av de elva 4-felarna var i alla fall Johanna och Catini, som lade beslag på andraplaceringen värd 2 000 riksdaler.

Klubbens Matilda Öling blev med sin Lady Lamai föregående 1.20 Ackumulator A:0 elva som ett av de hela 24 ekipage som presterade en fullpoängare, 65, så tiderna avgjorde. Älvkarlebys John Österdahl/Bonfire de Jourieu 13:e, Gävle RS:s Anna-Mia Nordh/Casal E 17:e, samt Johns klubb- och flickvän Filippa Granting 18:e-placerad med sin Laszlo. Snabbaste fullpoängaren blev Niclas Haking/Kopernikusz, Enskede.

Tierps Paulina Wallin/Ozzy och Älvkarlebys Vincent Karlsson/Canonico B avrundade de 16 ekipagen långa sviten av dubbelnollor i lördagens 1.20 två faser A:0/A:0. Jump Clubs Beatrice Andersson/Zelectra besegrade hela 71 ekipage.

Gävle ryttarsällskaps Mia Lundbäck blev med sin Captain Jack Sparrow trea och det bästa ekipaget från Gästrikland/Norduppland i den förestående 1.15 A:0, delat med Faluveterinären Anna Dahlsten på Rembrant B. Gävle ponnyklubbs Rebecca Norman/Cambello QT blev 17:e pristagare på sin tid av de 30 felfria. Hela 79 ekipage kom till start.

Gestrike SR:s Elin Sundstedt från Eltebo, Torsåker, med egna uppfödningen Dainty E blev trea i fredagens lokala enmetershoppning i två faser A:0/A:0 på samma tid som Jump Clubs Elisabeth Palme/Lev Grand och fick dela tredjeplatsen. Även segern gick till Jump Club RSF, genom Lisa Engström/Coco Chanel. De tolv snabbaste av de 23 dubbelt felfria fick pris, enligt räknesättet 1 på 4 på de 46 startande ekipagen.

Nu till avdelning B:

Tierps Paulina Wallin red Lobelia felfritt och till seger i två klassers avdelning B på lördagen. Först i 1.10 och därefter i 1.15. Årsunda hästklubbs Lisa Henriksson red Con Amore till en felfri seger i fredagens 1.10 , delat med fyra till.

Älvkarlebys Jennifer Andersson/Zara Oholensky var en av sju felfria vinnare i lördagsmorgonens enmetershoppning endast för unghästar.

Av de 28 felfria ekipagen i meetingets inledande 0.90 var det tre från Gästrikland som fick clear round-rosett vid utgången; Storvik Ovansjös Carolina Jonsson/Menise och Malin Sundberg/Remington, samt Gävle PK:s Jonna Jäderberg med sin nye Wilson.

Närmare 1 000 starter genomfördes sammanlagt i de tio klasserna på Avesta ridklubbs grusbana på ridanläggningen i Lerbäcken. Thomas Lennholm från Trödje designade trevliga banor.

– Jag tycker Thomas bygger bra, var överdomare Stéphanie Gieseckes kommentar.

Mer läsning

Annons