Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dufva tog silvret i Ljuslingsbacken

Stina Dufva tog SM-silver med sin ponny Stenbroåsens Merlin i stilfälttävlan i Skövde den gångna helgen. Vilken högoddsare! Den första SM-medaljen i Högbo ridklubbs 46-åriga ridsporthistoria!

Annons

SM P90 för ryttare 14-18 år med stilbedömning Mountain Horse Cup hade 16 startande, varav Stina Dufva/Stenbroåsens Merlin var ett.

17-åriga Stina Dufva, som bor i Storvik och tävlar för Högbo ridklubb berättar lyckligt och gärna, allt från den inledande invigningen, genom fas för fas och till den avslutande prisceremonin:

”Denna helg har jag varit nere i Skövde, (eller lite utanför), i Ljuslingsbacken och tävlat i svenska mästerskapen i stilfälttävlan. Jag och min 20-årige ponnyvalack Stenbroåsens Merlin vann SM-silver.

Vi åkte ner redan i fredags, då vi var med på invigningen och gick terrängbanan.

Det började med dressyren på lördagen. Merlin gick bra, men blev något seg inne på banan. Vi fick 25,3 stilpoäng och låg inte jättebra till i resultatlistan efter dressyren. Senare på lördagseftermiddagen red jag terrängen och det är ju mitt och Merlins favoritmoment. Terrängbanan var inte så hög men den var tekniskt svår. Merlin och jag klarade terrängen galant, men det var många andra som fick problem. Det var hela sex ekipage som blev uteslutna och bara sex stycken som inte fick någon vägran ute i terrängen. Åter andra fick tidsfel. I terrängen var det också stilbedömning och tillsammans med dressyrens stilpoäng låg jag på 58,8 stilpoäng och på så vis klättrade vi upp till en andraplats.

På lördagskvällen var det en jättetrevlig ryttarfest med mat och allsång på Borgunda bygdegård i närheten av Ljuslingsbacken.

Efter lördagens resultat hade jag lite press på mig, eftersom jag visste att om jag red felfritt på banhoppningen på söndagen så skulle jag lägst bli placerad tvåa. I banhoppningen red vi i bakvänd ordning, alltså den som ledde klassen fick rida sist och eftersom att jag låg tvåa så fick jag rida näst sist och det blev spännande. På framhoppningen gick det inte alls bra och jag hann bli orolig. Men inne på banan skärpte jag och Merlin till oss och hoppade banhoppningen felfritt. Linda Bolin från Mariestads RK på Jouline som ledde klassen red efter mig och hon red också felfritt. Det gjorde att Linda vann och jag kom tvåa. Jag fick totalt 82,8 stilpoäng mot Lindas 88,1.

Det var en jätterolig upplevelse att få komma placerad på ett SM och få kliva upp på prispallen och lyssna på nationalsången. Utan min Merlin så hade jag aldrig lyckats med detta och jag är jätteglad över att vi har lyckats blivit så här bra tillsammans, han är ju faktiskt 20 år. Jag hoppas kunna rida honom nästa år också, eftersom detta är mitt sista år på ponny, då jag fyller 18 år.

Härnäst kommer jag att rida Lag-SM i Tågarp om på Merlin om en månad. Vilket kommer att bli jätteroligt eftersom det alltid är kul när man är flera som tävlar ihop tillsammans”.

Det var ett till ekipage från Gästrikland med i SM-tävlingarna: Hofors ridsällskaps Josefin Kiuttu/Djupviks Gabriel Guld startade i Ponny-SM P90 1-stjärnig CCNP. Men de blev tyvärr uteslutna i terrängen efter en fin insats fram tills dess.

22 ekipage deltog.

SM P80 för ryttare till och med 13 år med stilbedömning Mountain Horse Cup hade 18 startande.

Mer läsning

Annons