Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM nästa – därefter OS

Hoforsekipaget Frida Andersén/Herta blev sexa i Europamästerskapen i fälttävlan för young riders i Blair Castle, Storbritannien.

Nu satsar ungdomsryttaren vidare mot seniormästerskapen: Senior-EM nästa - därefter OS!

Annons

Årets young riders-EM var det sista för 21-åriga Frida Andersén från Hofors.

– Det var en häftig upplevelse. Det är en helt annan atmosfär att vara på tävlingar i Storbritannien, allting är så mycket större än till exempel här hemma i Sverige. Det är en helt annan kultur därnere. Det kommer publik som inte är hästintresserad och det är flera hundra starter i kringklasserna runt EM, berättar Frida om sjätteplaceringen.

Det här var Fridas första EM med stor häst, men med sin superponny Lillefot har hon varit med i tre:

2004 Polen, nionde placering.

2005 Italien, 15:e plats.

2006 Frankrike, åttonde placering.

– EM är större på stor häst än på ponny. På ponny är det mera utbildning och att få erfarenhet.

Young riders-EM 2011 gick i 2-stjärnig CCI med 57 europeiska deltagare från början. Frida Andersén/Herta från den lilla bruksorten Hofors var ett av ekipagen.

Så här gick det dag för dag, Frida kommenterar:

Onsdag: Veterinärbesiktning.

Torsdag: Dressyr. För den första halvan av startfältet, där Frida och Herta inte ingick.

Fredag: Dressyr. För den andra halvan. Frida och Herta fick 65 procent av maxpoängen = 52,1 straffpoäng och låg på 19:e plats inför lördagen.

– Jag var inte alls nöjd med dressyren. Hon var seg. Jag tror att hon blev less. Framridningsbanan var kass - 3 dm lera. Det hade gått typ 300 hästar där innan jag red. Hon var fin i början på framridningen, sedan tog motivationen slut och det fortsatte vara segt hela programmet också, kommenterar Frida..

Lördag: Terräng. 1.15 meter, 26 hinder (36 språng), 4 900 m, minimitempo 550 m/min. Frida och Herta hoppade felfritt på alla hinder, fick 1,2 straffpoäng för tiden, som var tre sekunder för lång.

– Det var många svåra hinder. Särskilt ett vattenhinder i en 3-kombination med studs upp. Det var jättefint, allt var så stort, inte alls som i Sverige, mer likt en 3-stjärnig här hemma. Det var mycket svåra hinder på rad, det var väldigt tätt allting. Det var mycket att tänka på hela tiden, när man hade klarat en grej så kom nästa direkt. Det var svårt att hinna hämta sig emellan, säger Frida.

Tre ekipage nollade på tid.

– Jag och Herta var snabbast av de som hade tidsfel. Jag är jättenöjd med terrängen! Det var den svåraste bana som vi startat på, fortsätter Frida.

• Och alla de 36 sprången blev bra?

– Jaa. Vi fick inget dåligt språng i alla fall. De flesta var bra och några kanske mindre bra. Vi hade bra flyt hela banan igenom.

Söndag: Banhoppning. 1.20 m, 11 hinder (14 språng). Frida och Herta hoppade felfritt över alla hinder utom ett där de fick ner den översta frambommen på tredje hindret, en oxer.

– ”Ett skitpet”. Om det hade varit vanlig hoppning och inte terräng dagen före så hade hon varit felfri även på det hindret. Hon hoppade super på alla de andra hindren. Men jag är inte nöjd, för det blev ju ett ner. Men det var väl lika bra att hon rev, för annars hade vi blivit fyra. Ingen vill väl bli fyra på ett mästerskap, säger Frida.

• Hur summerar du EM-deltagandet?

– Det har jag redan sagt, ha ha… Jag hade som mål att vi skulle bli Topp-10, det har vi uppnått. Så därför är jag otroligt nöjd med vår prestation.

Efter sitt både första och sista EM som young rider satsar nu Frida vidare mot seniormästerskapen:

– Mitt nästa stora mål är EM om två år i Malmö (som 23-åring) och därefter OS 2016 i Rom (som 26-åring).

• Med Herta?

– Ja!

• Kan du då fortfarande bo i Hofors, arbeta som tandhygienist och ha Herta uppstallad på ridskolan i Böle där ni tränar terräng?

– Ja, så länge det funkar så, vi får väl se hur det funkar.

• Hur kommer Herta och du att tävla under hösten då?

– Herta ska inte gå någon mer fälttävlan i år. Vi ska tävla dressyr, vi ska försöka i Medelsvår B. Dressyr-DM i Lätt A:4 i Söderhamn har jag anmält oss till.

Mer läsning

Annons