Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik satsar ytterligare på att vidareutveckla sig

Fredrik Böhling vill utveckla sin verksamhet och sig själv som ledare i Högbo ridklubb. Därför har han gått Ridsportens Affärsskola.

Annons

Svenska ridsportförbundet inbjöd i somras till Ridsportens Affärsskola – en exklusiv och skräddarsydd utbildning för ridskolechefer och förtroendevalda styrelseordförande som vill utveckla sin verksamhet och sig själva som ledare.

Högbo ridklubbs verksamhetschef Fredrik Böhling var en av de 18 antagna eleverna med framtidsperspektiv, från Delsbo i norr till Skåne i söder. Alltså två deltagare från Gävleborg.

Utbildningen delades upp på tre helgdagar under hösten med en månads intervaller: Den 26-27/9, 10-11/10 och 12-13/11. Platsen var Bosön, Lidingö. Övernattning var obligatorisk, för såväl den sociala gemenskapen som erfarenhetsutbyten.

Affärsskolans arrangör Svenska ridsportförbundet, med Maria Thun som anordnare, riktade i den nedanstående inbjudan in sig på både ridskolechefer och förtroendevalda styrelseordföranden. Rubriken var Utveckla och utvecklas med Ridsportens Affärsskola! "Den svenska ridskolan är unik i sitt upplägg och viktig för svensk ridsport. Rätt kompetens hos dem som ansvarar för verksamheten är avgörande för att ridskolan ska behålla sin position. Affärsskolan syftar till att skapa goda förutsättningar för en framgångsrik ridskoleverksamhet där roller och spelregler mellan styrelse och personal är tydliga. Därför riktar sig Affärsskolan till både ridskolechefer och förtroendevalda styrelseordföranden".

Det skräddarsydda kursprogrammet fokuserade på kommunikation och ledarskap, det vill säga hur man skapar motivation, engagemang och framgång i sin verksamhet. Vidare ägnades tid åt ekonomi och juridik.

Utbildningen utgick från eleven och den verksamhet som hon/han leder. I den lilla gruppen fanns utrymme för ett rikt erfarenhetsutbyte och personlig rådgivning. Utbildningen blandade teori och grupparbeten med många praktiska övningar och även hemuppgifter. Med hem fick eleverna en välfylld verktygslåda för framgångsrik ridskoleverksamhet.

Ett axplock ur kursinnehållet:

- Att skapa engagemang och motivera andra – om retorik som verbalt vapen som ett sätt att kommunicera.

- Kommunikation som internt och externt verktyg.

- Ekonomisk analys och åtgärder som leder till resultatförbättringar samt ökad kvalitet och konkurrenskraft.

- Vardagsjuridiken, vilka avtal sluts kopplat till ridskoleverksamheten och hur ser arbetsgivaransvaret ut?

Vad tycker du om utbildningen, Fredrik?

– Mycket bra! Det var ett bra initiativ av förbundet att starta upp affärsskolan. Den har dessutom blivit bättre från år till år.

Vad tycker du var allra bäst?

– Ledarskap med Lars Leiram från Move management. Det var kul att ha så namnkunniga personer där. Det var mycket bra och gav oss fina verktyg. Sedan att vi startade upp ett nätverk var jättebra. Kommunikationen där pågår för fullt. Kursdeltagarna rådfrågar varandra om tips och byter erfarenheter.

Blir det någon fortsättning på utbildningen?

– Jag föreslog att en Steg 2-kurs startas upp. Affärsskolan är så nyttig och värdefull för vidareutvecklingen av oss verksamma ledare, men även för Svenska ridsportförbundet, som får vetskap av hur verkligheten ser ut ute på anläggningarna runtom i Sverige.

Svenska ridsportförbundet bekostade utbildningen men tog ut en avgift för kost och logi. Resorna betalade eleverna själva.

Mer läsning

Annons