Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida är Morgondagens Stjärna

Till Årets Bragd inom ridsporten utsågs inte helt oväntat Rolf-Göran Bengtssons EM-guld i hoppning. Till Morgondagens Stjärna utsågs Frida Andersén för sin strålande fälttävlanssäsong, på Ryttargalan i Stockholm i söndags.

Annons

– Jag blev verkligen överraskad!, utbrister det 21-åriga fälttävlansoraklet Frida Andersén från Hofors som blev pristagare i Morgondagens Stjärna.

Till utmärkelsen Morgondagens Stjärna för ryttare upp till 30 år var totalt nio ryttare nominerade alla ridsportgrenar. Därav två i fälttävlan: Frida Andersén från Hofors och jämngamle Ludvig Swennerståhl som bor i England. Totalt tre skulle få pris i alla grenar som Morgondagens Stjärna.

Frida fick fälttävlanspriset, äran, tavla och blommor. Som totalt enda ryttare i fälttävlan i landet. Härmed har Frida från norrländska lilla ”hålan” Hofors fått bekräftelse på att hon är Sveriges bästa fälttävlansryttare – totalt alla åldersgrupper! Detta efter sina fantastiska framgångar med sig egenuppfödda häst Herta.

Oj oj oj! Fälttävlansoraklet Frida Andersén är så förbaskat bra – Sveriges bästa!

• Grattis, Frida!

– Tack!

• Vinnarkommentar!

– Jag blev verkligen överraskad, för jag trodde inte jag skulle få pris!

Här är juryns motivering till valet av utmärkelsen Morgondagens Stjärna till Frida Andersén, 21 år, från Hofors – fälttävlan:

”Hade en strålande säsong 2011 med seger i SM för Unga ryttare, 3:e placering på NM och till sist en 6:e placering på EM för Unga ryttare. Frida har en enorm förmåga att fokusera och vara bäst när det gäller och är en tjej som sprider lugn och trygghet i ett lag och är mycket omtänksam och solidarisk mot sina lagkamrater.”

De övriga två vinnarna blev Sofie Lexner, 26 år, från Lund – dressyr och Maria Hagman Eriksson, 25 år, från Järlåsa – distansritt. (Maria som var föredragande förbundstalang när höstens VW Riders Tour gästade Bilmetro i Sandviken).

Frida var nu med på Ryttargalan för tredje året i rad: 2009 var Herta nominerad till Morgondagens Häst. 2010 var både Frida och Herta nominerade till Morgondagens Stjärna.

Men utmärkelsen har bara gått en gång tidigare till Gävleborg och Gästrikland, då till Sara Henrietta Bergström Källström, från Kungsgården – dressyr. Men i fälttävlan är Frida nu den första.

• Vad betyder utmärkelsen för dig i ditt fortsatta framgångsrika tävlande, Frida?

– Mer en rolig grej. En bekräftelse på det man gjort. Bra motivation så här på vintern när det inte är så kul ute.

• Men du har fått förfrågningar om att bli beridare söderöver?

– Ja, det är några som tjatar (skratt). Det går bra att bo här i Hofors också – tydligen. Jag jobbar på som vanligt.

• Vad gör dig så bra, Frida?

– Att man fått till ett bra koncept som funkar för mig. Och att jag trivs så bra här i klubben – Hofors ridsällskap.

• Vilka är dina tränare?

– Mamma (Annki Andersén) är min allt-i-allo, Leif Hall (Gävle) i hoppning, Tina Lundin, Falun, i dressyr och Fredrik Böhling (Högbo) i dressyr någon gång ibland.

• Vad är ditt närmaste mål med Herta?

– Att debutera i trestjärnig i år.

• Var?

– I Polen i april.

• Och sedan?

– Kanske i Tyskland i maj. Det beror på vilka tävlingar man får rida. Det är bara ett visst antal som förbundet utser till varje internationell tävling. Därefter NM i Norge i juli och SM i Baldersnäs i augusti.bengt carlsson

Mer läsning

Annons