Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridas sköna bronsleende

I helgen tog Hoforsryttaren Frida Andersén brons i SM i fälttävlan med hästen Herta.

Den första SM-medaljen för en gästrikeryttare på väldigt länge.

– Allt gick verkligen fantastiskt bra, säger Frida Andersén.

Annons

När Sara Algotsson Ostholt tog Sveriges första OS-medalj i London för drygt en månad sedan var fälttävlan på allas läppar. En sport som vanligtvis får stå i skymundan.

När SM avgjordes i helgen i dalsländska Baldersnäs med bland andra OS-ryttaren Niklas Lindbäck i startfältet knep Gästrikland sin första SM-medalj på väldigt lång tid.

Frida Andersén från Hofors red nämligen hem ett SM-brons. Och besegrade bland annat Lindbäck.

– Det var väldigt, väldigt roligt. Allt fungerade verkligen så bra. I dressyren gjorde jag personbästa, säger Hoforsryttaren.

Att Gästrikland brukar fira stora triumfer på SM-nivå i fälttävlan hör inte till vanligheterna. Senast var när Olle och Nils-Olov Barkander firade stora framgångar på 60- och 70-talet.

Frida låg fyra efter terrängen, och behövde en bra avslutning för att avancera upp på en pallplats.

– Det var uselt väder och regnet öste ner när vi skulle avsluta med hoppningen på söndagen, men jag lyckades bara riva två gånger, och klättrade då upp till en tredjeplats.

– Jag är verkligen nöjd. Det här har varit mitt stora mål det här året.

– Det är dessutom väldigt bra för mitt självförtroende. Nu vet jag att jag kan vara med i toppen och konkurrera, och vinna över personer som har varit med i OS förr.

Att utöva fälttävlan så här pass högt upp i landet är inte allt för vanligt. Ska Frida tävla måste hon oftast resa väldigt långa sträckor då säsongen är väldigt kort i Norrland.

– Jag lägger verkligen ner mycket tid på det här. Det blir många resor, speciellt till Skåne. Sen är det en hel del tävlingar utomlands.

Utöver fälttävlan jobbar Frida som tandhygienist på folktandvården. Och dagarna blir ofta väldigt långa.

– Jag jobbar oftast till 16, sen åker jag till stallet och tränar till 20-21. Sen brukar jag oftast vara borta på helgerna och tävla.

Till sin hjälp har Frida sin mamma Anki som jobbar som ridskolechef hemma i Hofors.

– Det var hon som fick mig att bli intresserad av sporten. Hon hjälper mig väldigt mycket och följer nästan alltid med mig på tävlingarna.

Att Frida är ett stort framtidshopp inom ridsporten bekräftades bland annat när hon fick utmärkelsen Morgondagens stjärna på Ryttargalan för sina framgångar under förra året.

Med motiveringen:

”Frida har en enorm förmåga att fokusera och vara bäst när det gäller och är en tjej som sprider lugn och trygghet i ett lag och är mycket omtänksam och solidarisk mot sina lagkamrater.”

Nästa stora mål för Frida är att ta en plats i landslaget till hemma-EM i Malmö 2013.

Men det största målet är OS i Rio de Janeiro 2016.

– Det gäller att fortsätta med det jag gör nu. Det har fungerat bra att bo i Hofors, och jag har inte tänkt flytta söderut under den närmast tiden i alla fall. Det känns dumt att ändra på något som fungerar så bra just nu.

Att Sara Algotsson Ostholt OS-medalj fick sådan stor uppståndelse i Sverige tror Frida kommer betyda mycket för sporten i framtiden.

– Det är alltid bra att sporten får synas i media. Förhoppningsvis kommer det att leda till bättre ekonomiska förutsättningar, och att fler sponsorer får syn på sporten.

Mer läsning

Annons