Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo RK bäst i Sverige

Högbo ridklubb har Sveriges bästa ponnylag i hoppning! Fyra systrar Hammarström slog elitseriens övriga elva bästa klubbar i lag-SM och guldet bärgades till Sandviken!

Annons

Det är första gången i Ponnyallsvenskans historia som en syskonskara tar guld i lag-SM. Familjen Hammarström har många ponnyer hemma i Delsbostallet att välja bland.

– Jag har kunnat välja ponny till respektive tjej, förklarar lagledare Cecilia ”Cissi” Hansson.

Till vardags har tjejerna sina egna ponnyer, det är uppdelat vem som rider vilken.

– Nu inför elitserien har vi kunnat välja de ponnyer som varit bäst i form, vilket har inneburit att tjejerna har kunnat tävla varandras ponnyer. I vilket annat lag skulle det vara möjligt, om det inte var syskonlag?

Högbolaget bestod av fyra gånger systrarna Hammarström i denna startordning:

- Klara Hammarström/Törnblommesländan, kategori B.

- Selma Hammarström/Munsboro Swap Shop, B.

- Mathilda Hammarström/Munsboro Cross, C.

- Amanda Hammarström/June, C.

Cecilia ”Cissi” Hansson är lagledare och Gabrielle ”Gaby” Young Shing Pettersson, Bollnäs, är deras huvudtränare, som båda fanns med tjejerna på Strömsholm. ”Cissi” är Högbos hopptränare och ”Gaby” är Bollnäs.

Omgång 1:

Så här gick det för Högboekipagen i första omgången, ”Cissi” berättar:

– ”Sländan” hade inte sin bästa dag och tyvärr ville hon inte hoppa längre än till hinder nr 4, trots bra ridning av Klara.

– Klaras tvillingsyster Selma startade Swap Shop, Selma gjorde en trevlig runda, tyvärr med ett nedslag och ett tidsfel.

– Mathilda gjorde med Cross en otroligt snygg runda som slutade på noll fel.

– Mathildas tvillingsyster Amanda ville inte vara sämre och red en felfri runda på sin ponny June.

Efter första omgången låg Högbo trea, med lika många fel som tvåan Flyinge. Kungsbacka ledde på noll fel.

– Otroligt roligt bara det att vara ett av de sex lagen till andra omgången. Det var vi väldigt glada och stolta över.

Vidare till andra omgången gick Kungsbacka, Flyinge, Högbo, Dagstorpsorten, Heby och Örebro.

Omgång 2:

Högbo startade precis som i första omgången som lag nummer 1, i samma inbördes ordning. ”Cissi” berättar:

– Det började med att Klara fick bra flyt med ”Sländan”, som lekande lätt hoppade felfritt runt hela banan – fram till sista hindret, då det tyvärr blev ett missförstånd och Klara ramlade av. Vilket satte extra press på de efterföljande HRK-ryttarna.

– Sedan kom Selma in med Munsboro Swap Shop och gjorde en superrunda. De var felfria på hinder, men var 39 hundradels sekunder över maxtiden som resulterade i ett tidsfel.

– Mathilda och Amanda ville inte vara sämre i den här omgången, de red mycket koncentrerat och båda lyckades hålla nollan.

Detta resulterade till att Högbo RK slutade på summa ett fel i andra rundan, vilket totalt efter de två omgångarna summerades till sex fel.

– Då vårt lag bestod av enbart B- och C-ponnyer, så hade vi ridit färdigt redan innan kategori D började . De andra fem lagen hade då minst en D-ponny vardera kvar till start. Vi kunde bara stå där och vänta. Vi var allihop, i och runt laget, så otroligt stolta över tjejernas prestationer! Och det var först när D-ponnyerna hade börjat som vi insåg att vi hade som sämst ett SM-brons, då tre av lagen (Örebro, Heby och Dagstorp) inte kunde gå om oss.

– Det här utgångsläget var till Högbos fördel, då pressen på de sista startande ryttarna blev stor, då inget av deras lag hade råd att få ett nedslag. Till Högbos lycka var ingen av lagens sista ryttare felfri. När sista lagets sista ekipage rev översta bommen på näst sista hindret, var SM-guldet i Sandviken!

Ett jättestort grattis ”Cissi”, verkligen kul för dig och ditt Högbo! Guldkommentar!

– Tack! Det här är ju så otroligt roligt! Framför allt för tjejerna, deras familj, för Högbo ridklubb och alla som har med den att göra, för hela Sandviken och för hela Norrland. Det här är något som Norrland inte är särskilt bortskämda med – att stå överst på pallen! Det här var ju en av mina bättre dagar på jobbet!

- Gävle RS grattar till SM-guldet, säger ridskolechef Leif Hall.

Vad är Högbo RK:s nästa stora tävlingssatsning?

– Nu blickar HRK fram emot årets nästa lag-SM, i fälttävlan. Även där är systrarna Hammarström en stor tillgång, då allihop även är fälttävlansryttare.

Mer läsning

Annons